ApărareȘtiri

Forţele Aeriene Române au participat cu două avioane F-16 Fighting Falcon la un exercițiu bilateral româno-bulgar

Avion de luptă F-16 (Sursa: Forțele Aeriene Române)

Două avioane de luptă F-16 Fighting Falcon ale aviației române au participat în perioada 27 septembrie – 01 octombrie la exercițiul bilateral româno-bulgar Blue Bridge 2021, se arată într-un comunicat dat publicității de Forţele Aeriene Române.

Aviația bulgară a participat cu două avioane de luptă MiG-29 și un avion de transport  C-27J Spartan.

Avioane MiG-29 și C-27J Spartan ale aviației bulgare (Sursa: Ministerul bulgar al Apărării)

Scenariul exercițiului de poliție aeriană a presupus, într-o primă fază, interceptarea, identificarea și escortarea unei aeronave de transport care a pătruns ilegal în spațiul aerian bulgar, pentru ca în faza a doua, o pereche de F-16 a Forțele Aeriene Române a avut sarcina de a forța intrusul să aterizeze pe un aeroport românesc, a transmis Ministerul Apărării de la Sofia.

Exercițiul, care s-a desfășurat în spațiul aerian al celor tari, au avut ca obiectiv principal ridicarea nivelului de pregătire prin instruire într-un mediu multinaţional, dezvoltarea cooperării şi îmbunătăţirea interoperabilităţii forţelor aeriene ale României și Bulgariei.

Prin obiectivele propuse, acest exerciţiu permite exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor NATO, specifice misiunilor de Poliţie Aeriană, precum şi participarea activă la procesul de pregătire şi executare a misiunilor aeriene în comun cu partenerii bulgari.

În cursului acestui an, după câțiva ani de negocieri dificile, România și Bulgaria au ratificat un protocol privind operațiile transfrontaliere de poliție aeriană, în urma unei înțelegeri între cele două guverne, care amendează un acord mai vechi, din 2012.

Protocolul stabilește condițiile în care un alt aliat NATO, în calitate de terț, poate desfășura operații transfrontaliere de poliție aeriană în spațiul aerian al României, respectiv al Republicii Bulgaria.

Potrivit documentului, etapele premergătoare necesare pentru desfășurarea de astfel de operațiuni sunt următoarele: exprimarea de către terţ, printr-o notificare scrisă, transmisă pe canale diplomatice, a intenției de desfășurare a unei astfel de operații; primirea acceptului din partea României şi a Republicii Bulgaria; încheierea unor înţelegeri tehnice trilaterale privind condiţiile de desfăşurare a operaţiilor; executarea cu succes a unui antrenament sub controlul şi comandă NATO.

Protocolul permite avioanelor din alte țări NATO, staționate la baza Mihail Kogălniceanu, să efectueze operațiuni de poliție aeriană și în Bulgaria.