ApărareȘtiri

Șeful Pentagonului: Militarii americani dislocați la MK joacă un rol esențial în ceea ce privește asigurarea securității pontice

Lloyd Austin III, secretarul Apărării al SUA în vizită la baza Mihail Kogălniceanu ( (Chad McNeeley/Office of the Secretary of Defense Public Affairs)

Secretarul Apărării din SUA, Lloyd J. Austin III, s-a întâlnit miercuri, 20 octombrie, cu militarii americani care sunt dislocați la baza Mihail Kogălniceanu, afirmând că aceștia, alături de aliați, joacă un rol esențial în ceea ce privește asigurarea securității la Marea Neagră.

“Înainte de a părăsi România, am avut plăcerea să mă întâlnesc cu trupele de la baza MK. Acești bărbați și femei talentați, împreună cu aliații noștri, sunt absolut esențiali pentru menținerea securității în regiunea Mării Negre”, a declarat șeful Pentagonului.

„Sunteți pe flancul estic al NATO, nu prea departe de unul dintre adversarii noștri, Rusia”, a declarat Austin în cadrul întâlnirii vu militarii americani de la MK. “Și pentru că sunteți aici, nu numai că asigurați securitatea pe flancul estic al NATO, dar contribuiți și la descurajarea activității maligne (a Rusie, n.red) – și știm cât de agresivă a fost Rusia în aceste părți”, a adăugat oficialul american.

Țara noastră găzduiește în acest moment aproximativ 1.000 de militari americani din două batalioane, unul de infanterie mecanizată, iar un altul de elicoptere. Militarii americani fac parte din unitățile dislocate prin rotație în Europa în cadrul eforturilor de descurajare a acțiunilor agresive ale Rusiei în regiunea pontică.

În perioada 18-20 octombrie, secretarul american al Apărării a vizitat Georgia, Ucraina și România pentru a reafirma sprijinul SUA pentru suveranitate și integritate teritorială a celor trei țări din bazinul pontic.