ApărareOpinii

Analiză Umbrela Strategică: Ce achiziții a făcut Armata României în 2020

Sursa: MApN

Cu tensiunile dintre Rusia și NATO la cote ridicate și în anul 2020, modernizarea Forțelor Armate Române a continuat accelerat în ultimele 12 luni. În această perioadă au fost livrate o serie de echipamente militare moderne, comandate în anii anteriori, dar au fost și inițiate noi programe de înzestrare. Din păcate, nici anul acesta nu au lipsit achizițiile controversate, unele proiecte sunt în continuare blocate, iar participarea industriei naționale de apărare la procesul de modernizare a armatei rămâne la un nivel redus.

Telenovela corvetelor a continuat în instanță

La aproape doi ani de la finalizarea licitației, contractul pentru construcția corvetelor nu a fost încă semnat, pe rolul instanțelor fiind o serie de contestații în legătură cu acest program cu o istorie zbuciumată.

Inițial, în anul 2016, contractul pentru corvete a fost atribuit direct companiei olandeze Damen, aceasta urmând să realizeze cele patru nave la șantierul său din Galați.

Ulterior, după venirea PSD la putere, procedura a fost reluată și a fost organizată o licitație. În iulie 2019, Constructorul francez Naval Group, în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, a câștigat contractul, dar contracandidații firmei câștigătoare – Fincantieri și Damen – au depus contestații.

Ministerul Apărării a anunțat vara acestui an că va finaliza contractul pentru programul de înzestrare cu corvete după soluționarea definitivă a tuturor dosarelor aflate pe rolul instanțelor în conexiune cu achiziția corvetelor multifuncționale.

Totuși, în ultimele 12 luni, o serie de contestații referitoare la această licitație au fost soluționate, însă pe rolul instanțelor se mai află două procese.

Pe lângă contestații, licitația a fost și subiectul unei anchete DNA privind o presupusă infracțiune de luare de mită de către angajații Departamentului Armamente. Însă dosarul a fost clasat, procurorii anticorupție au concluzionat că nu “reiese astfel ca vreo persoană să fi pretins sau să fi primit vreo sumă de bani ori alte foloase necuvenite, pentru a face sau a determina modificarea acestor criterii de calificare  în variantele succesive de proiecte de acte normative, cu scopul de a favoriza vreun anume candidat la procedura specifică de achiziție din cadrul programului de înzestrare corvetă multifuncțională”.

Demararea contractului Corvete multifuncţionale este o prioritate pentru noul guvern condus de Florin Cîțu, acest obiectiv figurând în programul de guvernare pe perioada 2020-2024.

Încă o licitație eșuată: Competiția pentru baterii de coastă, anulată, în favoarea unei achiziții directe din SUA

MApN a anunțat în luna august că intenționează să achiziționeze sisteme bazate pe racheta Naval Strike Missile (NSM) printr-un contract direct cu SUA, anulând astfel licitația pentru bateriile de coastă.

Ministerul Apărării și-a motivat decizia afirmând că a trebuit să anuleze licitația pentru baterii de coastă (Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă – SIML) întrucât singura companie rămasă în cursă – grupul francez MBDA – “nu a mai dorit continuarea acesteia”.

Pe de altă parte, Didier Philippe, vicepreședinte senior al grupului MBDA, a calificat anularea licitației drept o  “distorsionare masivă a concurenței” și a precizat că grupul francez a fost singurul participant “care s-a angajat să îndeplinească cerințele de offset de 80%”.

Mai mult, în urma deciziei de a achiziționa direct printr-o procedură guvern-la-guvern din Statele Unite  costurile estimative de achiziție vor crește de la 137 de milioane de euro la peste 200 de milioane de euro, adică cu 45% mai mult.

Completarea primei escadrile de F-16: România a cumpărat alte cinci avioane third-hand din Portugalia

România a primit primele patru din cele cinci avioane F-16 third-hand comandate din Portugalia la finalul anului precedent. Ultimul din lotul de cinci urmează să fie livrat în primul trimestru al anului 2021, iar toate cele 17 aparate de zbor din dotarea Forțelor Aeriene Române – actualmente în configurație M5.2R, vor fi modernizate la standardul M6XR.

Valoarea estimată a programului de achiziție a celor cinci aparate se ridică la 333 de milioane de euro, fără TVA, din care 154 de milioane euro pentru contractul cu Portugalia și 178 de milioane de euro pentru contractul cu Statele Unite.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat că industria aeronautică din România va fi implicată în procesul de modernizare a aeronavelor F-16, însă nu este clar cât amplă va fi implicarea industriei locale în proiect având în vedere că pachetul de modernizare și sprijin logistic pentru F-16, pe care România l-a solicitat Statelor Unite, nu include propuneri de offset în legătură cu această potențială tranzacție.

Compania AEROSTAR, desemnată anul acesta drept Centru de mentenanță pentru F 16 din dotarea aviației române, va asigura mentenanța pentru acest tip de aeronave.

Prin achiziția celor cinci aeronave, România a reușit în sfârșit să completeze prima escadrilă de avioane F-16, iar ministrul Ciucă, a transmis în noiembrie că analizează posibilitatea ca, “în perioada imediat următoare”, să fie achiziționată încă o escadrilă.

România a primit primul din cele șapte sisteme antiaeriene și antibalistice Patriot achiziționate din SUA 

În luna septembrie 2020 , la mai puțin de trei ani după semnarea contractului de achiziție, România a primit primul sistem Patriot.

Semnat în noiembrie 2017, valoarea acordului între Washington și București pentru achiziția a șapte baterii Patriot se ridică la 3,9 miliarde de dolari (fără TVA), iar primul sistem de rachete sol-aer Patriot a fost livrat României în septembrie 2020.

Tranzacția româno-americană de tip ”guvern la guvern” nu include niciun fel de obligații de offset, astfel că participarea industriei românești la programul de înzestrare cu sisteme Patriot este una redusă, în special comparativ cu Polonia, care a purtat negocieri îndelungate pentru a obține condiții avantajoase pentru propria industrie. Doar două companii românești (Aerostar și Romaero) au contracte de colaborare cu Raytheon în legătură cu acest contract.

România a achiziționat șapte unități de tragere Patriot, în configurația 3+, cu șapte radare AN/MPQ-65, șapte stații de control, 28 de sisteme de lansare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) și 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE).

Armata Română a primit primul lot de blindate Piranha V. Alte 191 de vehicule urmează să fie asamblate în România

Primele 36 de blindate PIRANHA V, livrate în octombrie, au fost repartizate Batalionului 26 Infanterie Scorpionii Roșii de la Craiova, unitate care în urmă cu două decenii a fost comandată de actualul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă.

La începutul anului 2018, România a achiziționat, de la firma General Dynamics, un număr de 227 de transportoare, dintre care primele 36 fabricate în Elveția, iar 191 urmează să fie asamblate la Uzina Mecanică București. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 895 de milioane de euro.

Contractul însă nu s-a derulat fără probleme, fiind marcat de numeroase întârzieri. În octombrie 2019, Nicolae Ciucă confirma pentru agenția RADOR că firma americană a achitat deja Ministerului Apărării Naţionale penalități în valoare de 8,5 milioane de euro pentru întârzieri.

De altfel, modul de desfășurare a contractului a intrat și în vizorul Comisiei Europene. În luna noiembrie, o instituție subordonată Comisiei Europene a trimis autorităților române o cerere de informații privind contractul de achiziție a blindatelor Piranha V. MApN a transmis va răspunde riguros, în termenul stabilit și în conformitate cu prevederile legale la această solicitare.

A doua tentativă de modernizare a avioanelor de antrenament IAR-99

În august 2020, MApN și Avioane Craiova S.A. au semnat un contract pentru revitalizarea și modernizarea a zece aeronave IAR-99 Standard la configurația IAR-99 SM, fiind a doua tentativă, după ce încercarea anterioară a eșuat din cauza legăturilor suspecte între un oficial român și firma câștigătoare.

Contractul semnat de MApN cu Avioane Craiova are o valoare de 275 de milioane de lei fără TVA. Aeronavele modernizate urmează să servească drept avioane școală pentru viitorii piloți de F-16.

Firma Elbit Systems Ltd. din Israel a fost selectată de Avioane Craiova S.A. pentru prima fază a programului de modernizare a avioanelor de antrenament avansat IAR-99 Standard.

Armata română a achiziționat aproape 3.000 de platforme de transport pe roți de la IVECO Defence

IVECO Defence va livra peste 2.900 de camioane și platforme militare, valoarea contractului fiind de peste 1 miliard de lei. În baza condițiilor de offset aferente contractului, 80% din valoarea contractului fără TVA trebuie să se întoarcă în economia naţională.

Pentru a respecta clauzele privind offset-ul, IVECO Defence a anunțat că va deschide o fabrică de asamblare autocamioane de la Petrești (Dâmbovița) și a inaugurat lucrările pentru această capacitate de producție, o investiție de 50 de milioane de euro, care va crea în primă fază 200 de locuri de muncă directe.

România va cumpăra de urgență din SUA vehicule blindate pentru forțele speciale, din nou fără offset

În luna octombrie, Guvernul României a anunțat că va achiziționa din SUA, în regim de urgență, vehicule blindate pentru unitățile de operaţii speciale, cu scopul declarat de a elimina riscurile la adresa operativității acestor forțe. Valoarea estimată a achiziției se ridică la 227,77 milioane lei cu TVA.

Ca și în alte cazuri, această procedură de achiziție vehicule de luptă blindate şi a suportului logistic iniţial se va realiza prin Programul Foreign Military Sales – FMS, adică prin semnarea unor contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA, între Guvernul Statelor Unite şi Guvernul României, reprezentat de Ministerul Apărării Naţionale.

De asemenea, trebuie menționate că acest contract nu va include și offset.

Achiziția se referă, probabil, la vehicule JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) de la producătorul american Oshkosh. Americanii sunt prezenți și în România, având o fabrică pe platforma industrială Automecanica Mediaș. Anunțul vine la doar câteva luni după ce americani au anunțat că intenționează să închidă fabrica din România.

Ministerul Apărării are planuri mari și pentru anul 2021

Programul noului Guvern Florin Cîțu prevede continuarea eforturilor de modernizare a armatei române și în anul 2021, MApN intenționând să ”demareze” contractul corvetelor, să mai cumpere un sistem de artilerie reactivă HIMARS și șase sisteme radar de contrabaterie AN/TPQ­53.

Mai multe detalii AICI.