ApărareȘtiri

Nouă firme poloneze au obținut contracte de la Raytheon în legătură cu achiziția de Patriot/În România, doar două

O analiză Umbrela Strategică.

Raytheon Missiles & Defense a semnat luna trecută un acord de subcontractare cu uzina WZL-1 SA,  una dintre cele nouă companii din Polonia care participă activ, în parteneriat cu firma americană, la programul polonez de achiziție de sisteme antiaeriene și antibalistice Patriot. O parte din componentele produse în Polonia intră și în componența sistemelor Patriot destinate României.

Procesul de achiziție în cazul României a fost unul mai rapid, dar și mai dezavantajos din punct de vedere economic, deoarece nu include niciun fel de offset. În acest context, implicarea industriei românești în programul de înzestrare cu sisteme Patriot este una redusă, doar două companii locale având contracte de colaborare cu Raytheon în legătură cu acest contract.

Wojskowe Zakłady Łączności Nr. 1 SA (WZL-1) din Zegrze, parte din grupul de stat Polska Grupa Zbrojeniowa (PGW), va echipa interiorul containerelor sistemelor Patriot și va integra anumite componente cheie, a anunțat Raytheon Missiles & Defense, potrivit  Defence24.

Firma WZŁ-1 va efectua și testele și verificarea produselor finale. De asemenea, va fi responsabilă de proiectarea interiorului containerelor și va lucra îndeaproape cu partenerii industriali polonezi însărcinați cu livrarea containerelor de întreținere (Agregaty PEX-POOL PLUS) și a semiremorcilor (Demarko) care vor transporta containerele.

Raytheon lucrează deja alături de nouă parteneri industriali polonezi, în baza unor acorduri bilaterale. Firmele locale furnizând servicii tehnice și realizând unele componente pentru sistemele Patriot achiziționate de Polonia și alte țări. De exemplu, firma poloneză PIT-RADWAR produce antene “IFF” pentru sistemele Patriot comandate de țări precum România.

Acordul interguvernamental între Polonia și SUA pentru prima fază a programului Wisla a fost semnat în martie 2018. Valoarea acordului se ridică la aproximativ 4,75 miliarde USD (16 miliarde de zloți) și prevede achiziția de către Polonia a două baterii antiaeriene Patriot, în configurația 3+, incluzând sistemul de comandă al apărării aeriene IBCS de la Northrop Grumman și patru unități de tragere cu patru radare AN/MPQ-65, 16 sisteme de lansare M903, patru stații de control și 208 de rachete PAC-3 MSE. Primele baterii ar urma să fie livrate în anul 2022.

Sistemul de comandă și control Integrated air and missile defense Battle Command System (IBCS) de la Northrop Grumman, în curs de dezvoltare pentru armata americană, conectează mai multe sisteme diferite de apărare aeriană (SHORAD, HIMAD, antirachetă etc) într-o singură rețea, lucru ce permite colectarea, analiza, exploatarea și diseminarea rapidă a informațiilor de țintire, iar utilizatorul poate alege cel mai adecvat interceptor pentru a neutraliza amenințarea.

În faza a doua a programului Wisla, Polonia intenționează să achiziționeze un număr suplimentar de baterii Patriot, un radar avansat cu scanare electronică activă pe bază de nitrură de galiu (GaN), care oferă o acoperire de 360 grade și un interceptor cu costuri reduse (SkyCeptor).

Acordul polono-american prevede și încheierea de contracte de offset cu o valoare totală de 950 milioane de zloți (aproximativ 277 milioane de dolari), prin care Lockheed Martin și Raytheon, cele două firme americane care vor livra sistemele Patriot și rachetele, sunt obligate să investească în economia Poloniei.

Varșovia a încheiat deja un acord de compensație industrială cu Lockheed Martin; compania americană anunțând în septembrie că a început să construiască o fabrică în localitatea poloneză Deblin, unde ar urma să fie realizate componente pentru rachete PAC-3 MSE. Potrivit termenilor acordului de offset cu Lockheed Martin, asamblarea și întreținerea rachetelor PAC-3 MSE se va face în Polonia, țară care va produce și unele componente pentru acest tip de interceptori. De asemenea, compania americană a indicat că va extinde competențele centrului de întreținere pentru avioane F-16 din Polonia.

Însă negocierile pentru un contract similar cu Raytheon sunt în impas, la mijloc fiind nu probleme de natură tehnică, ci chestiuni de ordin comercial și legal, relatează Defence 24, citând surse neoficiale.

Negocierile între Varșovia și Washington pentru achiziția de sisteme Patriot s-au desfășurat cu dificultate, mărul discordiei fiind offset-ul. Polonia a acceptat un nivel de compensare de 20%, deși dorea inițial ca participarea industriei locale să fie de cel puțin 50%,  însă partea americană a semnalat că, în aceste condiții, prețul achiziției ar putea ajunge la 10,5 miliarde de dolari.

Dacă livrarea sistemelor Patriot în cazul Poloniei este programată pentru 2022, la patru ani după semnarea contractului, România a primit primul sistem în mai puțin de trei ani. Semnat în noiembrie 2017, valoarea acordului între Washington și București pentru achiziția a șapte baterii Patriot se ridică la 3,9 miliarde de dolari (fără TVA), iar primul sistem de rachete sol-aer Patriot a fost livrat României în septembrie 2020.

Dar, spre deosebire de Polonia, doar două firme din România (Aerostar și Romaero) au obținut contracte de colaborare cu Raytheon pentru realizarea de componente destinate sistemului Patriot.

În martie 2019, americanii de la Raytheon au oferit firmei Aerostar Bacău o comandă pentru lucrări destinate sistemului Patriot.

Aerostar a devenit astfel parte din rețeaua globală de aprovizionare a Raytheon, având posibilitatea de a exporta componente către ceilalți utilizatori ai sistemului Patriot.

În octombrie 2020, compania de stat Romaero a anunțat că a primit o comandă de componente pentru sistemul Patriot. Contractul prevede producția de ansambluri mecanice ce vor fi incluse în procesul final de construcție a radarului Patriot.

Informațiile despre valoarea contractelor semnate de firmele românești cu Raytheon sunt confidențiale.

România a achiziționat șapte unități de tragere Patriot, în configurația 3+, cu șapte radare AN/MPQ-65, șapte stații de control, 28 de sisteme de lansare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) și 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE).