ApărareȘtiri

Lukașenko susține că mercenarii ruși pregăteau un “masacru” la Minsk în timpul alegerilor prezidențiale

Sursa: BelTA

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a denunțat marți o tentativă de organizare a unui „masacru” la Minsk în timpul alegerilor prezidențiale, după arestarea a 33 de mercenari ruși de la o organizație paramilitară cu presupuse legături cu Kremlinul, relatează publicația Le Figaro.

Arestarea mercenarilor în Belarus a sporit și mai mult tensiunile cu Rusia, cel mai important aliat al regimului condus de 26 de ani de Lukașenko.

“Încercarea de a organiza un masacru în centrul orașului Minsk este evidentă” , a spus Lukașenko în cursul unui discurs televizat, acuzând Rusia că a “mințit” în legătură cu oamenii arestați pentru că aceștia “au spus totul”.

Moscova susține că cei 33 de bărbați, presupuși membri ai grupării paramilitare private Wagner, erau în tranzit, urmând să ajungă în alte destinații, în mod specific Istanbul.

Se speculează de mai mult timp că gruparea Wagner, o organizație paramilitară opacă cu presupuse legături cu Kremlinul, a trimis mercenari în zone de război în care Rusia nu dorește să intervină oficial.

“Acestea sunt minciuni: despre Istanbul, despre Venezuela, Africa și Libia. Acești oameni au mărturisit că au fost trimiși în mod special în Belarus”, a afirmat liderul de la Minsk, care a adăugat că “o altă unitate” a fost trimisă în sudul țării.

În acest context, Lukașenko a precizat că regimul de la Minsk a mobilizat o parte din rezerviști și a dislocat trupe suplimentare la frontiera cu Rusia.

“Sunteți cu un sfert de secol în urmă, suntem ferm ancorați în viitor, nu vom abandona țara noastră. Independența este scumpă, dar merită prețul”, a subliniat liderul de la Minsk, avertismentul său părând să se adreseze Rusiei.

“Întreaga planetă tremură (…) Belarusul este singurul loc liniștit din inima Eurasiei”, a proclamat Lukașenko.

Lukașenko, aflat de 26 de ani la putere, se confruntă cu o mobilizare fără precedent a opoziției în jurul unei candidate surpriză: Svetlana Tikhanovskaia, o profesoară de engleză în vârstă de 37 de ani care i-a luat locul soțului ei, Serghei, în cursa prezidențială, după arestarea acestuia din urmă în luna mai.

Autoritățile o acuză pe ea și pe alți lideri ai opoziției că au conspirat cu grupul Wagner pentru a orchestra revolte în timpul alegerilor prezidențiale, acuzații fanteziste potrivit Moscovei și opoziției de la Minsk.

Unii analiști consideră că totul este orchestrat (cu sau fără aprobarea Rusiei) de către liderul de la Minsk. Analiștii spun că arestarea mercenarilor ruși ar putea să-i ofere lui Lukașenko, președintele Belarusului încă din 1994, scuza pentru a suprima în continuare opoziția sau chiar pentru a anula alegerile.