ApărareȘtiri

Kievul dezminte insinuările Rusiei potrivit cărora Ucraina, ajutată de SUA, ar pregăti un atac chimic împotriva rebelilor proruși

FOTO: Yuri Smityuk/TASS

Ministerul Apărării de la Kiev a dezmințit categoric insinuările lansate de ministrul rus al Apărării potrivit cărora Ucraina, ajutată de SUA, ar pregăti un atac chimic împotriva rebelilor proruși din regiunea Donbass. Conform purtătorului de cuvânt al MAE de la Kiev, Moscova a lansat o campanie masivă de dezinformare pentru a justifica potențiale provocări ulterioare ale trupelor sale de pe teritoriul ucrainean, relatează agenția Ukrinform.

“Respingem categoric insinuările la adresa Ucrainei care au fost exprimate în timpul unei reuniuni a colegiului Ministerului rus al Apărării. Declarații ale ministrului rus al Apărării despre presupuse substanțe chimice, instructori ai companiilor militare private americane, bombardarea zonelor rezidențiale din Donbas – sunt un exemplu suplimentar de dezinformare masivă a Rusiei. Rusia continuă să creeze o acoperire informativă pentru posibile provocări ulterioare ale trupelor sale de pe teritoriul ucrainean”, a declarat Oleg Nikolenko, purtătorului de cuvânt al MAE ucrainean.

Nikolenko a adăugat că Ministerul de Externe de la Kiev îndeamnă conducerea rusă să pună capăt retoricii ostile și limbajului ultimatumurilor.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a insinuat, marți, în cadrul unei reuniuni la care a participat și Vladimir Putin, că firme militare private americane introduc ilegal „canistre cu substanțe chimice neidentificate”.

„Personalul companiilor militare americane pregătește poziții de tragere în clădiri rezidențiale și în sedii publice importante din punct de vedere social și antrenează forțele speciale ucrainene și grupuri armate extremiste pentru a desfășura acțiuni de luptă”, a explicat Șoigu.

Oficialul rus a adăugat că „au fost livrate canistre care conțin substanțe chimice necunoscute în orașele Avdiivka și Krasni Liman cu scopul de a fi folosite în aceste provocări” împotriva insurgenților proruși.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a negat categoric, afirmând că „declarațiile ministrului Șoigu sunt complet false”.