ApărareȘtiri

Germania respinge propunerea lui Trump de a permite Rusiei să revină în grupul principalelor puteri industrializate

Sursa: G7 France

Germania a respins o propunere a președintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a invita Rusia să revină în forumul principalelor țări industrializate din lume – Grupului celor șapte (G7), a declarat ministrul german de Externe, Heiko Maas, într-un interviu publicat pe 27 iulie, citat de agenția de știri Reuters.

Trump a menționat luna trecută posibilitatea acceptarii Rusiei în grupul principalelor țări industrializate din lume, format numit inițial G8, dar care a devenit G7 după ce Moscova a fost expulzată în 2014 în urma anexării de către Rusia a regiunii Crimeea din Ucraina.

Însă, șeful diplomației germane a declarat, pentru Rheinische Post, că nu vede nicio posibilitate de a permite Rusiei să revină în G7, atât timp cât nu s-au înregistrat progrese semnificative în privința soluționării conflictului din estul Ucrainei și a situației regiunii Crimeea.

Rusia și-ar putea singură asigura reintrarea în formatul G7 dacă va contribui la găsirea unei soluții pașnice la conflictul din Ucraina, a completat Maas.

Liderul de la Casa Albă a susținut în mai multe rânduri că Germania este “prizoniera” Moscovei din cauza dependenței sale de hidrocarburile rusești.

Trump a spus în iunie că este o chestiune de “simț practic” ca președintele rus Vladimir Putin să fie invitat la G7.

“Nu este o chestiune despre ce a făcut. Este o chestiune de simț practic”, a declarat președintele la Fox News pe 3 iunie, relatează Business Insider.

“Problema este că multe dintre lucrurile despre care vorbim sunt despre Putin, așa că stăm doar să pierdem timpul pentru că apoi când trebuie să termină întâlnirea, cineva trebuie să-l sune pe Putin sau să discute cu Putin pe diverse teme. Iar eu zic, să-l avem în cameră”, afirmat liderul de la Casa Albă.

Maas a descris relația cu Rusia drept “dificilă, în prezent” în multe domenii. “Știm, de asemenea, că avem nevoie de Rusia pentru a rezolva conflicte precum cele din Siria, Libia și Ucraina”.

“Dar și Rusia trebuie să își aducă contribuția, lucru foarte lent în Ucraina”, a adăugat Maas.

Oficialul german, referindu-se la propunerea lui Trump de a invita nu doar Rusia, ci și alte țări în grupul G7, a afirmat că nu sunt necesare noi formate.

“G7 și G20 sunt două formate coordonate în mod sensibil. Nu mai avem nevoie de G11 sau G12”, a mai afirmat Maas.