ApărareȘtiri

Canada nu intenționează să trimită trupe suplimentare în Ucraina de teamă să nu amplifice tensiunile cu Rusia

Avion canadian CF-188 Horent (Canadian Armed Forces Operations/Twitter)

Canada nu intenționează să desfășoare trupe suplimentare în Ucraina în contextul tensiunilor cu Rusia, deoarece există temeri că o prezență sporită a NATO în Ucraina ar putea provoca, mai degrabă decât descuraja, o potențială ofensivă a Moscovei, informează publicația canadiană The Globe and Mail.

Ucarina și mai multe țări occidentale au avertizat că Rusia ar fi comasat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei ruso-ucrainene și există temeri că Moscova ar pregăti o acțiune militară mai amplă împotriva Ucrainei.

Jurnaliștii de la The Globe and Mail au relatat săptămâna trecută că Guvernul de la Ottawa analizează posibilitatea unei demonstrații de sprijin pentru Ucraina, intenționând să suplimenteze numărul de militari canadieni din Ucraina, să transfere câteva avioane de luptă CF-188 Hornet din România în Ucraina, ori să trimită o navă de război în Marea Neagră.

Canada participă deja cu aproximativ 200 de militari la operațiunea Unifier de instruire a forțelor ucrainene.

Însă, generalul Wayne Eyre, șeful Statului Major al armatei canadiene, a afirmat joi, în cursul unei vizite la Kiev, că este îngrijorat că orice sprijin militar suplimentar pentru Ucraina ar putea inflama situația.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat recent că orice extindere a prezenței forțelor NATO în Ucraina ar încălca o „linie roșie” pentru Rusia, astfel că Moscova ar fi forțat să reacționeze într-un mod ferm.