ApărareȘtiri

Black Hawk Down, după 28 de ani: Decorații pentru rangerii americani care au participat la operațiunea din Somalia

Super 6-4, un elicopter MH-60L Black Hawk, deasupra orașului Mogadishu pe 3 octombrie 1993. Super 6-4 a fost al doilea elicopter care doborât în timpul bătăliei (Foto US Rangers Army)

Mai mulți foști rangeri americani care au participat la bătălia pentru Mogadishu, Somalia, au primit săptămâna trecută decorații Silver Star, la 28 de ani după această operațiune cu final dezastruos, care a devenit celebră datorită cărții „Black Hawk Down” și a filmului cu același nume, relatează portalul de știri din domeniul apărării Military.com.

Decorațiile au fost decernate în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat pe 1 octombrie, la Fort Benning, Georgia. Optsprezece veterani americani, foști membri ai Batalionului 3, Regimentul 75 Rangeri, au primit decorații Silver Star pentru fapte de vitejie înfăptuite în timpul bătăliei de la Mogadishu, din octombrie 1993. Prestigioasele decorații Silver Star se adaugă medaliilor Bronze Star primite anterior de o parte dintre militarii americani care au supraviețuit bătăliei.

Jeff Struecker, unul dintre foștii rangeri decorați cu Silver Star, a afirmat că primirea prestigioasei decorații a fost „dulce-amară” și neașteptată. Potrivit lui Struecker, alți militari care au luptat în acea bătălie merită mai mult să primească această onoare, a treia cea mai importantă decorație militară care poate fi acordată militarilor americani pentru fapte de vitejie pe câmpul de luptă.

Armata SUA a anunțat în luna iulie că 60 de veterani care au participat la bătălie – majoritatea foști membri ai forțelor pentru operații speciale – vor primi decorații pentru acțiunile lor în timpul luptei. Alte ceremonii de decernare sunt planificate în perioada următoare, au precizat oficialii militari americani.

Bătălia de la Mogadishu s-a desfășurat în perioada 3-4 octombrie 1993, între insurgenții loiali lui Mohamed Farrah Aidid, conducătorul unei facțiuni implicate în războiul civil din Somalia, și forțele speciale americane, care aveau misiunea de a captura doi dintre locotenenții lui Aidid.

Era cea de-a șaptea misiune a rangerilor în Somalia, dar aceasta era în plină zi, într-o zonă dominată de inamici.

„Era în mijlocul teritoriului celor răi și noi am spart ușa și am mers în inima ei”, a afirmat Struecker. „Știi, de îndată, ce vei intra, că va fi o luptă și va fi o luptă tot timpul cât vei fi acolo și va fi o luptă până când vei ieși. Toți știam asta. Ceea ce cred că nimeni nu a anticipat a fost numărul mare (de inamici)”, a explicat fostul ranger.

Însă, misiunea nu a decurs așa cum era planificată. Două elicoptere americane MH-60 Black Hawk au fost doborâte de insurgenți chiar în zonele din oraș dominate de Aidid. Atunci, obiectivul operațiunii s-a schimbat complet, misiunea devenind o cursă frenetică pentru salvarea militarilor americani din cele două elicoptere doborâte. Trei din cei patru piloți din elicopterele Black Hawk doborâte și-au pierdut viețile, iar al patrulea a fost capturat și eliberat ulterior.

Aproximativ 200 de militari din forțele speciale americane (inclusiv membri ai unității de elită Delta Force) au avut de înfruntat aproximativ 10.000 până la 12.000 de luptători somalezi înarmați cu o varietate de arme de foc.

Întrecuți ca număr şi încercuiți de inamici, militarii americani au avut de înfruntat numeroase asalturi lansate de insurgenți și au fost nevoiți să treacă de zeci de ambuscade pentru a ajunge la locurile unde s-au prăbușit elicopterele. Optsprezece militari americani au decedat în luptă, iar alți 73 au fost răniți.

Doi lunetiști Delta Force – sergenții Gary Gordon și Randy Shughart – au primit postum Medalii de Onoare pentru acțiunile lor în sprijinul supraviețuitorilor elicopterului cu nume de cod Super 6-4. Ambii au fost uciși în timpul luptei.

În urma eșecului operațiunii, președintele SUA din acel moment, Bill Clinton, a pus capăt misiunii de capturare a lui Aidid și a retras toate forțele americane din Somalia în martie 1994.