ApărareȘtiri

Aerostar a obținut un contract de furnizare piese de schimb și componente pentru aeronave F-16 Fighting Falcon

Avioane F-16 Fighting Falcon ale aviației române (US Air Force)

Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militara 01836, a acordat companiei Aerostar Bacău un contract de furnizare piese de schimb și componente pentru avioanele F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române, urmând ca produsele solicitate să fie livrate la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea, singura bază din România care găzduiește aeronave de acest tip.

Potrivit anunțului de atribuire a contractului, publicat în Jurnalul european pentru achiziții publice (Tenders Electronic Daily) pe data de 12 noiembrie, valoarea contractului se ridică la 8,1 milioane de lei, fără TVA (1,6 milioane de euro). Inițial se estima că valoarea totală a contractului se va ridica la 9,1 milioane de lei.

Contractul a fost acordat în urma unei proceduri de negociere fără publicarea unui anunț de participare, iar criteriul de atribuire a fost prețul cel mai mic. MApN a motivat decizia alegerii acestei proceduri indicând că perioadele pentru procedura de licitație restrânsă și pentru procedura de negociere cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare sunt incompatibile cu urgența care rezultă dintr-o situație de criză.

Compania Aerostar Bacău a fost desemnată drept Centru național de mentenanță pentru aeronavele F-16 ale aviației române la finalul anului 2018, iar în luna septembrie a acestui an a primit primul contract pentru lucrări de mentenanță.

Totodată, firma din Bacău a fost desemnată să realizeze și procesul de modernizare a celor 17 avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române, care vor fi aduse la standardul M6.XR în perioada 2023-2025, cu ajutorul echipamentelor și pachetului software furnizate de SUA.

Aeronavele de luptă F-16 A/B MLU, pe care România le-a achiziționat din Portugalia, au fost fabricate în perioada 1981-1983, fiind utilizate inițial de aviația americană, iar ulterior de cea portugheză.