ApărareȘtiri

Vladimir Putin: Rusia a fost forțată să dezvolte arme hipersonice ca răspuns la sistemele NATO din România și Polonia

Vladimir Putin (Mikhail Klimentyev/ Serviciul de presă al președintelui Federației Ruse/TASS)

Rusia a dezvoltat arme hipersonice ca răspuns la amplasarea de către NATO a sistemelor antibalistice în Polonia și România, a declarat președintele rus Vladimir Putin, care a reiterat acuzațiile potrivit cărora instalațiile verticale de lansare de tip MK-41 din cele două țări pot fi utilizate pentru lansarea de rachete de croazieră Tomahawk.

Liderul de la Kremlin a amintit că relațiile dintre Rusia și Occident erau “aproape idilice” în primul deceniu după încheierea Războiului Rece.

“De ce a fost nevoie ca NATO să se extindă până la granițele noastre? Cine poate răspunde la această întrebare? Răspunsul nu este bunul simț, nu există. Aveam o imagine aproape idilică a relațiilor, mai ales la mijlocul anilor ’90. Eram aproape aliați”, a afirmat Putin, în cadrul unui discurs la Forumul VTB Capital Investment “RUSSIA CALLING!” 2021, potrivit agențiilor Interfax și TASS.

Potrivit liderului de la Kremlin, în ciuda avertismentelor și solicitărilor venite din partea Moscovei, infrastructura NATO a fost amplasată din ce în ce mai aproape de granițele Rusiei. Ca exemplu în acest sens, Vladimir Putin a amintit de amplasarea sistemelor antibalistică din Polonia și România.

“Sistemele de atac Tomahawk pot fi lansate de instalațiile Mk41 care sunt acolo. Acest lucru creează și amenințări pentru noi. Acesta este un fapt evident”, a subliniat președintele.

“Ca răspuns, am fost forțați să începem să dezvoltăm arme hipersonice. Acesta este răspunsul nostru”, a adăugat Putin.

Moscova susține că instalațiile verticale de lansare de tip Mk41 din cadrul sistemului antibalistic Aegis Ashore de la Deveselu, folosite pentru rachete interceptoare SM-3, pot fi echipate în secret cu rachete de croazieră Tomahawk și alte arme ofensive, care să fie utilizate împotriva Rusiei. Pe de altă parte, NATO și SUA susțin că scutul Aegis Ashore din Europa are rolul de a contracara amenințări regionale, precum Iranul și Coreea de Nord.

Mai mult,  Washingtonul a avertizat că noile rachete hipersonice rusești ar putea să destabilizeze suplimentar relațiile între Rusia și Occident, deoarece pot fi echipate cu ogive nucleare.

Singurul sistem activ Aegis Ashore din Europa este amplasat la Deveselu, România, fiind echipat cu 44 de rachete interceptoare SM-3. După lucrările de modernizare, finalizate în 2019, sistemul de la Deveselu poate lansa inclusiv interceptori varianta Block IIA, care pot distruge rachete intercontinentale în spațiul extraatmosferic.

Rachetele SM-3 Block IIA au o viteză maximă de aproximativ 4,5 km/s (adică de 13 ori mai mare decât viteza sunetului), față de 3 km/s în cazul generației mai vechi SM-3 Block I. Interceptorul SM-3 folosește forța cinetică și nu un focos exploziv pentru a-și distruge ținta.