• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • SUA ar putea disloca la Deveselu interceptori capabili să distrugă rachete intercontinentale în spațiul extraatmosferic

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Viceamiralul Marinei Jon Hill, directorul Agenției de Apărare Antirachetă a SUA (MDA), a declarat marți că unsprezece rachete SM-3 Block IIA, capabile să intercepteze rachete intercontinentale în spațiul extraatmosferic, ar putea fi dislocate în curând la bordul navelor americane echipate cu sistemul antbalistic Aegis sau în cadrul complexelor terestre Ageis Ashore din România (Deveselu) ori Polonia.

    Oficialul a refuzat să precizeze cu exactitate unde vor fi transferate cele unsprezece interceptoare.

    „Au fost fabricate cu scopul special de a fi dislocate la cele două instalații Aegis Ashore din Europa [Polonia și România], dar și pentru a funcționa în teatrul Indo-Pacific”, a declarat viceamiralul în cadrul unui interviu acordat organizației de reflecție Center for Strategic and International Studies (CSIS).

    Jon Hill a precizat că nu Agenția de Apărare Antirachetă decide unde vor fi transferate aceste rachete de intercepție.

    „Am idee despre unde ar putea fi direcționate. Cu toate acestea, în cele din urmă, nu sunt tipul [care va lua decizia]”, a explicat oficialul american.

    Kathleen Hicks, secretarul adjunct al Apărării SUA, a informat Congresul că a ordonat ca unsprezece rachete de intercepție SM-3 Block IIA să fie pregătite de departamentul de dezvoltare și testare pentru posibila lor dislocare pe navele americane din Pacific sau în Europa, a relatat agenția de știri Bloomberg.

    Decizia vine după ce, în cadrul unui test desfășurat în noiembrie 2020, un interceptor de tip SM-3 Block IIA a reușit să distrugă o rachetă intercontinentală care zbura în spațiul extraatmosferic.

    Singurul sistem activ Aegis Ashore din Europa este amplasat la Deveselu, România, fiind echipat cu 44 de rachete interceptoare SM-3. După lucrările de modernizare, finalizate în 2019, sistemul de la Deveselu poate lansa inclusiv varianta Block IIA.

    Un al doilea sistem Aegis Ashore european urmează să fie instalat în Polonia. Pentagonul a anunțat recent că a început deja să instaleze componente ale sistemului antirachetă Aegis Ashore la baza Redzikovo din Polonia, fără să aștepte finalizarea tuturor lucrărilor de construcție. Lucrările la construcția bazei sunt estimate la 182 milioane de dolari. Inițial, baza era planificat să fie finalizate în 2018, însă din cauza dificultăților întâmpinate cu firma locală contractată să construiască baza, Pentagonul se așteaptă acum ca baza să fie operațională în anul fiscal 2022.

    Block IIA este cea mai recentă versiune a familiei de rachete Standard Missile. Față de modelele anterioare, Block IIA are o autonomie mai mare, un cap de ghidaj mai avansat ce permite interceptarea rachetelor balistice cu raze medie și intermediară. Noua rachetă este dezvoltată în colaborare cu Japonia.

    Rachetele SM-3 Block IIA au o viteză maximă de aproximativ 4,5 km/s (adică de 13 ori mai mare decât viteza sunetului), față de 3 km/s în cazul generației mai vechi SM-3 Block I. Interceptorul SM-3 folosește forța cinetică și nu un focos exploziv pentru a-și distruge ținta.

    În urma testului de anul trecut, Moscova a acuzat Washingtonul că ar fi mințit comunitatea internațională cu privire scopurile sale pentru instalarea unui scut de apărare antibalistic în Europa. Potrivit Moscovei, testul efectuat recent cu un sistem Aegis, similar cu cel din România, de la Deveselu, confirmă, din nou, „caracterului periculos și destabilizator” al strategiei antirachetă a Washingtonului „și evidenta sa orientare anti-rusă”,

    „Timp de mulți ani, colegii noștri americani ne-au asigurat că este tehnic imposibilă interceptarea rachetelor intercontinentale rusești de către sistemele americane Standard [Missile] – inclusiv această modificare”, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, în noiembrie 2020.

    Mai mult, Moscova mai susține că instalațiile verticale de lansare de tip MK-41 din cadrul sistemului antibalistic Aegis Ashore de la Deveselu, folosite pentru rachete interceptoare SM-3, pot fi echipate în secret cu rachete de croazieră Tomahawk și alte arme ofensive, care să fie utilizate împotriva Rusiei. Pe de altă parte, NATO și SUA susțin că scutul Aegis Ashore din Europa are rolul de a contracara amenințări regionale, precum Iranul și Coreea de Nord.

    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Companiile investesc peste 100 de mii USD anual pentru perfecționarea echipelor InfoSec

    Ultimele știri

    Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice VIDEO BAE Systems va moderniza vehiculele de luptă CV90 ale armatei daneze Amiralul Bauer: Să fim pregătiți, este sarcina noastră principală