VIDEO. Drone pentru Armata română: IAI propune Tactical Heron, în colaborare cu industria locală de apărare
Compania israeliană de stat Israel Aerospace Industries propune drona militară Tactical Heron pentru programul de înzestrare cu sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO) al Forțelor Armate Române, a declarat Israel Sharon, director pentru International Marketing – Europe, IAI, într-un interviu în exclusivitate pentru Umbrela Strategică.
Reprezentantul firmei israeliene a adăugat că IAI a încheiat deja acorduri de colaborare cu companii din industria de apărare din România, care includ planuri detaliate privind activitățile de producție care vor fi susținute în România.
De asemenea, compania Israel Aerospace Industries este interesată și ale programe de înzestrare ale Armatei Române, precum sisteme și produse de apărare antiaeriană, baterii de coastă, protecție a granițelor, securitate cibernetică sau modernizări de aeronave.
Reporter: Care sunt obiectivele și planurile IAI pentru România?
Israel Sharon: IAI vede în România o destinație de dezvoltare strategică. Compania noastră a mai participat în trecut la realizarea diferitelor proiecte locale. Acum dorim să ducem atenția noastră pentru piața românească la un nou nivel, la o abordare unitară și în același timp strategică, pe termen lung.
IAI vrea să-și dezvolte prezența aici pornind de la expertiza sa solidă în soluții de apărare prin încorporarea unor tehnologii care răspund nevoilor de apărare ale României. Industria de apărare din România, este una cu tradiție, cu specialiști și fundații propice. Integrarea soluțiilor IAI se poate face doar prin stabilirea unei colaborări cu industriile românești.
Reporter: Ce programe de achiziții din partea armatei române au stârnit interesul IAI?
Israel Sharon: În acest moment suntem înregistrați în procesul de selecție derulat de Ministerul Apărării pentru achiziția de drone militare (UAS). Avem toată încrederea că cel mai nou membru al familiei Heron, Tactical Heron sau T-Heron, reprezintă cea mai bună soluție pentru armata română. IAI dezvoltă soluții pentru domenii precum cel terestru, aerian, maritim, spațial și chiar cibernetic. Astfel, produsele noastre pot răspunde unei game extrem de diverse de necesități. Spre exemplu, ne putem gândi la sisteme și produse de apărare anti aeriană, baterii de coastă, protecție a granițelor, securitate cibernetică sau modernizări de aeronave pentru armata română.
Reporter: Are Israel Aerospace Industries (IAI) planuri să producă drone sau alte echipamente militare în România pentru armata română?
Israel Sharon: Avem în vedere să susținem dezvoltarea industriei locale de apărare. Am încheiat deja acorduri de colaborare cu companii din industria de apărare din România care includ planuri detaliate privind activitățile de producție care vor fi susținute în România, spre exemplu legat de UAS-uri. Acesta este doar un exemplu.
Așa cum subliniam anterior, ne dorim să construim o prezență pe termen lung în România. Avem experiență îndelungată în transferul de know-how către industria locală, ceea ce ne va permite să derulăm un astfel de proces de o manieră extrem de eficientă și într-un termen foarte scurt. Categoric va exista un rol important al companiilor locale în orice proiect pe care îl vom dezvolta pe piața românească, ceea ce nu poate fi decât în beneficiul industriei locale, al specialiștilor români și al economiei românești per ansamblu. O parte integrantă a acestui proces este să ne asigurăm că industria românească de apărare își păstrează independența în operarea și mentenanța acestor echipamente.
Reporter: Produsele realizate în România ar putea fi exportate și în alte țări? Există discuții în acest sens cu potențiali clienți din regiune?
Israel Sharon: La acest moment este prea devreme să ne gândim la exporturi. Ne-am dori desigur să ajungem și în acest punct. Repet, planurile noastre pentru România vizează o abordare pe termen lung, ceea ce înseamnă și că ne dorim să adresăm de aici alte oportunități și solicitări de pe piața europeană, spre exemplu, unde IAI are un portofoliu solid de beneficiari.
Reporter: Ce diferențiază dronele oferite de IAI de cele prezentate de alte companii interesate să furnizeze drone armatei române?
Israel Sharon: Așa cum am menționat mai sus, drona pe care o oferim în cadrul procesului de selecție derulat de ministerul Apărării din România este T-Heron, cel mai nou membru al familiei Heron. T-Heron este echipat cu cele mai noi tehnologii și modernizări și este bazat pe experiența de peste 40 de ani a IAI în dezvoltarea familiei Heron și a celor 1,900,000 ore de zbor operativ. T-Heron beneficiază de un nivel extrem de înalt de siguranță și fiabilitate. Este rezistent la condiții meteo extreme și poate atinge o altitudine maximă de 24.000 de picioare (7.300 m) și o viteză de 120 de noduri (222 km/h). Poate avea încărcături utile de pănă la 180 de kg și poate fi echipat pentru derularea mai multor misiuni în același timp.
Potrivit Direcției generale pentru Armamente din MApN, România are în vedere înzestrarea cu un număr de șapte sisteme UAS tactic-operative clasa II (cu greutatea între 150 și 600 kg), de același tip, care trebuie să îndeplinească cerințele aprobate pentru dotarea structurilor militare românești. Costul estimat al programului MApN este de 276,7 milioane de dolari + TVA.
Sisteme aeriene fără pilot din familia IAI Heron sunt utilizate de forțele armate din mai multe țări, precum Israel, Turcia, Grecia, SUA, Franța și Germania, dar și de către Agenția europeană pentru poliție de frontieră și gardă de coastă (Frontex). Germania intenționează să înlocuiască dronele Heron 1 cu o versiunea mai avansată numită Eitan (Heron TP).
Pe lângă IAI, o altă companie care și-a exprimat interesul pentru programul de înzestrare cu drone al Armatei române este firma Elbit, tot din Israel, care propune sistemul UAS Hermes 450.