ApărareȘtiri

Elbit a semnat acorduri de colaborare cu industria aerospațială românească pentru deschiderea unei linii de asamblare drone în țară

Sursa: Elbit/Serban & Musneci Associates.

Israelienii de la Elbit Systems au anunțat că vor deschide o linie de asamblare drone tip Hermes 450 în România, urmând să facă acest lucru în colaborare cu marile companii din industria aerospațială din
țara noastră, a declarat, marți, Assaf Cohen, director și marketing manager al diviziei UAS din cadrul Elbit Systems.

“Înțelegem că forțele armate române intenționează să achiziționeze șapte sisteme de UAV clasa 2. Credem că putem aduce soluția cea mai bine adaptată la cerințele românești. Deja producem o parte din acest UAV în România. Va fi un bun început pentru a crește capacitățile de producție, capacitățile de asamblare și în cele din urmă să facem un UAV fabricat în România. Am semnat acorduri de colaborare cu marile companii din industria aerospațială din România pentru a ne oferi infrastructura care să permită asamblarea și producția”, a explicat reprezentantul companiei Elbit.

Prima dronă Hermes 450 a fost adusă în România si asamblată la Simultec Măgurele de către inginerii români din cadrul acestei companii, o subsidiară a Elbit Systems.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, alături de șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au efectuat marți o vizită la Măgurele, unde printre echipamentele expuse s-a numărat și această dronă.

La eveniment a participat și ambasadorul Israelului la București, David Saranga, care a amintit că “România este al treilea cel mai mare centru al Elbit după Israel și SUA”.

Ambasadorul a precizat că firma Elbit produce la Bacău componente utilizate de avioane F-35, F-16 și elicoptere Blackhawk.

Intenția companiei Elbit de a deschide a treia linie de asamblare din afara Israelului vine în contextul in care MApN si-a anunțat interesul pentru achiziția de aeronave fără pilot. Dronele asamblate în România ar putea fi exportate și în alte țări din Europa, a anunțat generalul (r) Hagi Topolanski, vicepreședinte al diviziei ISTAR în cadrul Elbit.

Potrivit acestuia, „nu există un număr minim” de drone pe care România ar trebui să achiziționeze pentru ca Elbit să mute o linie de asamblare în țara noastră.

Potrivit Direcției generale pentru armamente din MApN, România are în vedere înzestrarea cu un număr de șapte sisteme UAS tactic-operative clasa II (cu greutatea între 150 și 600 kg), de același tip, care trebuie să îndeplinească cerințele aprobate pentru dotarea structurilor militare românești.

„În contextul unor sisteme tot mai sofisticate de apărare antiaeriană, costurile şi riscurile asociate unor misiuni executate cu aeronave cu echipaj la bord, atât materiale cât şi umane, pot fi foarte mari, în timp ce sistemele UAS asigură sprijin informativ în timp real sau aproape real, continuu/pe durată îndelungată, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, se arată în prezentarea programului MApN pentru achiziția de drone.

Costul estimat al programului este de 276,7 milioane de dolari + TVA.

Drona Hermes 450 – specificații tehnice –

Drona multimisiune Hermes 450 a fost inițial proiectată pentru Forțele Armate Israeliene, fiind ulterior exportată în zeci de țări, printre altele fiind folosită intens de Marea Britanie în războiul din Afganistan.

Caracteristici tehnice ale dronelor Hermes 450
Greutate la decolare: 550 kg;
Sarcina utila: 180 kg (putând transporta senzori EO/IR/Laser, SAR/GMTI & MPR, COMINT/COMMJAM, ELINT, sisteme hiperspectrale, sisteme de scanare pe arii mari etc);
Plafon 5400 m;
Durata de zbor 17 ore;