ApărareȘtiri

Victoria împotriva nazismului: Vladimir Putin sărbătorește Rusia “invincibilă” cu o paradă aviatică

Sursa: Tass

Poporul rus este “invincibil” atunci când este unit, a afirmat președintele Vladimir Putin, în cadrul ceremoniilor de comemorare a Victoriei împotriva nazismului, care s-au desfășurat într-un cadru mai restrâns decât în anii precedenți ca urmare a problemelor cu care se confruntă Rusia din cauza pandemiei de coronavirus, relatează Euronews și Tass.

În mod normal, în ziua de 9 mai sunt organizate ceremonii militare pompoase la Moscova și în alte orașe, care au esențialmente un rol propagandistic, acela de a simboliza puterea Rusiei pe scena internațională, însă, ca urmare a pandemiei, marea parada din acest an din capitala Rusiei s-a rezumat la survolarea Pieței Roșii de către 75 de avioane și elicoptere militare.

După ce a depus trandafiri la Monumentul soldatului necunoscut de la Moscova, președintele Putin a ținut un discurs sobru, succint, în care a omagiat sacrificiile cetățenilor sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și importanța acestei zile “sacre”, fără să facă vreo mențiune privind pandemia, care se răspândește cu repeziciune în Rusia.

Vladimir Putin
Sursa: Tass

Liderul rus a subliniat că că aceasta sărbătoare națională reprezintă “memoria și mândria noastră, istoria țării noastre și a fiecărei familii. Este o parte din sufletele noastre, transmisă nouă de către părinții și bunicii noștri”.

“Omagiem și onorăm pentru eternitate eroismul monumental și dezinteresat al poporului sovietic, oameni de etnii diferite, care au stat umăr la umăr, unul lângă celălalt în luptă”, a afirmat Putin.

“Știm și avem ferm credința că suntem invincibili atunci când suntem uniți”, a adăugat liderul de la Moscova.

Piața Roșie a fost survolată de 75 de elicoptere și aeronave pentru a marca scurgerea a 75 de ani de la victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei Naziste în urma Marelui Război Patriotic (1941-1945), unul din teatrele celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe cerul acoperit de nori al capitalei ruse au zburat elicoptere militare ca Mi-26, Mi-8AMTSh, Mi-35M, Ka-52 ‘Alligator’, Mi-28N ‘Night Hunter’, un avion avertizare timpurie Beriev A-50U, trei aparate de transport Il-76MD, un avion de realimentare în zbor Il-78 și bombardiere Tu-95MS, Tu-22M3 și Tu-160.

De asemenea, deasupra Moscovei au mai zburat avioane multirol și de atac Su-34, Su-30SM, Su-35S, MiG-29SMT, Su-24M. Su-25. Totodată, două aeronave de vânătoare MiG-31K, echipate cu rachete hipersonice Kinzhal, au brăzdat cerul, împreună cu patru aparate de generația a cincea Su-57.

Piloții echipelor Russian Knights și Swifts au efectuat acrobații aeriene.

În contextul anulării majorității festivităților, Putin a promis că țara va marca victoria în cel de-al Doilea Război Mondial “într-un mod corespunzător” la o dată ulterioară.

Cu peste 198.000 de cazuri confirmate până sâmbătă, Rusia este una din țările cele mai afectate de pandemia de COVID-19. Rata mortalității este neobișnuit de redusă față de alte țări europene (1.827 de decese), lucru ce provoacă îndoieli privind acuratețea datelor oficiale transmise de autoritățile ruse.

De la preluarea puterii, și în special după anexarea Crimeei, Vladimir Putin a încercat să evidențieze importanța armatei sovietice la victoria împotriva Germaniei naziste, iar în același timp mai ales minimalizând sau ignorând exemplele de cooperare sovieto-naziste, în special Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, prin care URSS și al Treilea Reich au împărțit Europa.

Deși Rusia și-a anulat parada, nu același lucru l-au făcut toți aliații săi: Belarus, al cărui președinte Alexander Lukashenko denunță în mod regulat “psihoza” coronavirus, a menținut-o, la fel cum a făcut-o și Turkmenistanul, care susține că nu a înregistrat niciun caz de COVID-19.