ApărareȘtiri

Veteranii din teatrele de operații care își încetează raporturile de muncă sau serviciu vor avea dreptul la indemnizație lunară

Foto: Arhiva

Dreptul la indemnizația lunară neimpozabilă pentru veteranii din teatrele de operații se extinde și la categoria celor care își încetează ”raporturile de muncă sau serviciu”, conform modificărilor la Legea 168/ 2020 care se află în circuitul legislativ la Camera Deputaților.

Până acum, de indemnizația lunară în valoare de 1000 de lei beneficiau veteranii din teatrele de operații după trecerea în rezervă sau retragere.

În urma modificărilor la Legea 168/2020, care au primit miercuri raport pozitiv de la Comisia pentru Apărare a Camerei Deputaților, după cum a precizat, pentru Umbrela Strategică, deputatul Nicu Fălcoi (USR), membru al comisiei, se va abroga și condiționarea la acordarea indemnizațiilor pentru urmașii veteranilor morți în misiuni și operațiuni.

Astfel, indemnizația lunară, care este egală cu câștigul salarial mediu brut, se va acorda pentru toți urmașii personalului participant decedat în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații, indiferent de numărul acestora. Prevederea după care beneficiari sunt doar cei care realizează venituri lunare mai mici de 50% din câștigul salarial mediu brut se va abroga.

Modificările la Legea 168 s-au aflat de pe ordinea de zi a două ședințe consecutive ale Comisiei pentru Apărare a Camerei, comisie de fond. Camera este decizională, modificările au trecut de Senat în procedură de urgență. O asemenea procedură nu s-a aprobat și pentru Camera Deputaților.