ApărareȘtiri

Un fost vânător de mine al Royal Navy a intrat în serviciul forțelor navale române

Foto: Forțele Navale Române Oficial

Vânătorul de mine M 270 ”Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Royal Navy a intrat în serviciul forțelor navale române, în urma unei ceremonii în care a primit primul pavilion al navei, eveniment care a avut loc în portul Rosyth din Scoția.

Ceremonia s-a desfășurat în 27 septembrie, au informat, luni, forțele navale.

Vânătorul de mine,  primul dintre cele două prevăzute să fie livrate prin acordul gov to gov, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).

Echipajul navei este format din 40 de marinari militari și comandat de locotenent-comandor Denis Giubernea. În perioada următoare, echipajul va desfășura activități pentru instruire, evaluare, certificare și pentru executarea marșului spre portul militar Constanța, unde va ajunge până la sfârșitul acestui an.

”Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” este o platformă care va consolida profilul operațional al Forțelor Navale Române din perspectiva transformării structurale și calitative, în vederea adaptării la evoluția mediului de securitate și realizării interoperabilității cu forțele aliate și partenere.”, a transmis comandantul forțelor navale, viceamiralul Mihai Panait.

Programul ”Vânător de mine” a primit în luna mai 2023 aprobarea Parlamentului și cuprinde trei subcomponente: un acord guvern la guvern cu Regatul Unit, care are ca obiectiv cele două vânătoare de mine din clasa Sandown modernizate, suportul logistic inițial cu constructorul platformelor navale Babcock International Group și un contract de achiziție cu compania Atlas Elektronik UK, operatorul economic certificat de Royal Navy, pentru sistemele autonome de cercetare și încărcăturile de distrugere aferente sistemului SeaFox de luptă contra minelor, instalate la bordul navelor din clasa Sandown.

Cele două vânătoare de mine preluate de la Royal Navy vor fi modernizate și dotate cu un sonar de înaltă definiție pentru cercetarea submarină și căutarea de mine, precum și cu sistemul SeaFox de neutralizare a minelor de la distanță, prin utilizarea de drone subacvatice telecomandate, care sunt capabile să se deplaseze în diferite locații submerse, prin intermediul unui sonar de orientare integrat. Sistemul SeaFox poate fi utilizat pentru neutralizarea minelor marine sau pentru misiuni de inspecție, de identificare și de instruire.

În valoare de 150 de milioane de euro, programul „Vânător de mine” va crește capacitatea Forțelor Navale Române de a acționa eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigație și a infrastructurii critice existente sau în stadiu de dezvoltare din zona de responsabilitate.