ApărareȘtiri

Trei nave militare românești participă la exercițiul multinațional Breeze 20

Purtătoarea de rachete Zborul (Forțele Navale Române)

Fregata „Regina Maria”, dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu” și nava purtătoare de rachete ”Zborul” participa din această săptămână la Exercițiul multinațional „Breeze 20”, organizat de partenerii bulgari, în raioanele vestice ale Mării Negre.

Primele două nave sunt integrate în grupările permanente ale NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), respectiv SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter – Measures Group), pentru o perioadă de trei săptămâni, conform precizărilor Forțelor Navale Române. 

La Exercițiul „Breeze 20” și-au anunțat participarea nave militare din Georgia, Italia, Turcia, SUA, precum și cele două grupări navale NATO prezente în Marea Neagră, iar din partea Forțelor Navale Bulgare vor participa nouă nave de luptă și alte structuri de forțe.

Exercițiul cuprinde scenarii complexe de luptă împotriva amenințărilor de suprafață și aeriene, trageri de luptă cu sistemele de artilerie de la bordul navelor, manevre și evoluții navale, căutare și salvare vieți omenești pe mare, manevre de reaprovizionare pe mare și de remorcaj, precum și exerciții de comunicații.