IntelligenceȘtiri

Tiraspolul susține că Republica Moldova și Transnistria au valori și identități diferite, aproape imposibil de reconciliat

Republica Moldova și Transnistria au valori și identități diferite, așa că unirea celor două regiuni este aproape imposibil de realizat, a declarat Vitali Ignatiev, șeful diplomației regimului prorus separatist de la Tiraspol, la postul de televiziune Rossia-24, potrivit agenției de știri TASS.

“Diviziunea dintre societățile noastre și statele noastre este evidentă. Avem o altă identitate. Republica Moldova a construit un al doilea stat românesc în toate sensurile, și, desigur – perspectivele integrării europene sunt foarte vagi – să devină un fel de anexă și parte a României, pentru a consolida și mai mult relațiile cu România – conducerea Republicii Moldova lucrează foarte activ în acest sens. Este aproape imposibil să ne unim, pentru că avem valori diferite, istorie diferită, priorități diferite”, a afirmat oficialul transnistrean.

Ignatiev a lansat și noi acuzații la adresa autorităților constituționale de la Chișinău, susținând că liderii moldoveni fac totul pentru a crea tensiuni între Chişinău şi Tiraspol, iar acest curs înseamnă o ruptură completă cu Transnistria, a spus Ignatiev.

„Conducerea Moldovei poate face diferite declarații, dar în practică este imposibil să coasem și să unim aceste două state și două societăți. Dimpotrivă, ei fac totul pentru a le separa și a crea tensiune. Este vorba despre blocada economică, ruptura legăturilor economice și în sfera culturală și informațională <…> Tendința în Moldova, care este promovată de actuala guvernare, înseamnă o ruptură totală a relațiilor cu Transnistria”, a spus el.

Ignatiev a adăugat că contactele dintre Tiraspol și Chișinău au loc la diferite niveluri, dar nu există negocieri.

Oficialul prorus de la Tiraspol a mai afirmat că este de părere că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este sigură că și locuitorii din Transnistria vor să intre în Uniunea Europeană.

„Nimeni în Moldova nu a organizat referendum. Și în Transnistria există o tradiție a referendumurilor. Știm unde mergem. După cum știți, vectorul Transnistriei este independența și, ulterior, dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă. Poate că doamna Sandu își dorește cu adevărat aderarea țării la UE și unirea cu România. Dar oamenii din Transnistria au planuri complet diferite”.

După începerea războiului din Ucraina, Ignatiev a vorbit în repetate rânduri despre disensiunile dintre Tirapsol și Chișinău, susținând chiar că „unirea Moldovei cu România a avut deja loc”, astfel că cea mai realistă opțiune este „divorțul civilizat dintre Moldova și Transnistria”.

Regimul de la Tiraspol este complet dependent de Moscova, atât politic, cât și militar și economic, astfel că liderii transnistreni au acționat constant împotriva acțiunilor Chișinăului de apropiere de Occident. Liderii transnistreni lansează regulat acuzații fantasmagorice despre așa-zisul expansionism românesc în încercarea de a sădi frică în sânul propriei populații.

În regiunea separatistă este prezent și un contigent de militari ruși, al cărui scop pare să fie mai degrabă acela de a garanta existența regimului separatist pro-rus de la Tiraspol și de a bloca o potențială unire a Republicii Moldova cu România.