CSAT: Evaziunea fiscală rămâne o vulnerabilitate majoră

Evaziunea fiscală rămâne o ”vulnerabilitate majoră”, care afectează bugetul de stat, slăbește capacitatea instituțiilor de a furniza servicii publice de calitate și creează inechitate între contribuabili, au constatat membrii CSAT, reuniți luni în prima ședință sub conducerea președintelui Nicușor Dan.
Membrii Consiliului au convenit că sunt imperative câteva direcții imediate: intensificarea controalelor, digitalizarea accelerată a sistemului fiscal și utilizarea tuturor instrumentelor legale pentru a recupera prejudiciile aduse statului.
Premisa esențială a succesului în lupta cu evaziunea fiscală o constituie crearea unui cadru de reglementare și control articulat și coerent, cu mecanisme concrete de intervenție pentru instituțiile abilitate și norme de integritate profesională pentru angajați, conform unui comunicat al Președinției.
În acest sens, guvernul, prin autoritățile publice cu competențe în domeniu, va lua măsurile necesare promovării acestui cadru normativ adecvat, inclusiv a unor prevederi pe componenta răspunderii penale, care să descurajeze atât comportamentul evazionist în sine, cât și activitatea de facilitare.
- Ce s-a mai discutat în CSAT:
- participarea forțelor armate la misiuni și operațiuni peste granițe în 2026.
- evoluțiile privind războiul ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Au fost analizate situația de pe front și stadiul negocierilor, din perspectiva implicațiilor pentru România. Vom continua să sprijinim Ucraina în lupta pentru apărarea suveranității sale. S-a discutat și contribuția României la discuțiile privind obținerea unei păci juste, cuprinzătoare și durabile. În acest sens, membrii CSAT au menționat că negocierile nu pot avea loc fără Ucraina și UE, iar o pace stabilă trebuie să excludă ferm orice încercare rusă de redivizare a Europei în sfere de influență.
- raportul de activitate pe anul 2024 al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
- situația gravă de la Salina Praid, o componentă importantă a infrastructurii economice și strategice a României. Membrii CSAT au evaluat și două scenarii pentru viitorul Salinei Praid, unul de recondiționare a minei vechi și altul de înființare a unei noi mine pentru vizitatori și a unei noi mine de producție.
- alte teme de actualitate din domeniul securității naționale.