• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Șeful diplomației de la Ankara sugerează că Turcia este interesată să exporte vehicule blindate în România

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Ministrul de Externe de la Ankara, Mevlüt Çavușoğlu a declarat recent că România și Polonia au modificat criteriile privind achiziția de tehnică militară din țări UE sau NATO, lucru care permite firmelor din Turcia să participe la licitații în domeniul apărării în cele două țări europene.

  În acest sens, oficialul turc a precizat că țara noastră intenționează să achiziționeze vehicule blindate, făcând referire la programul de înzestrare cu autoturisme de teren blindate si neblindate de tip ușor – 4×4 (ATBNTU 4X4) pentru Forțele Armate Române.

  Aflat într-o vizită oficială în Grecia, ministrul turc a vorbit cu jurnaliștii despre exporturile de armament ale Turciei, menționând că România și Polonia și-au modificat procedurile pentru a permite și achizițiile de echipament militar din țările NATO care însă nu fac parte din Uniunea Europeană.

  „Exista anterior un criteriu conform căruia achizițiile puteau fi făcute numai de la membri UE și NATO. Deoarece nu suntem stat membru UE, aceste țări și-au schimbat politicile pentru a putea cumpăra de la noi”, a explicat Çavușoğlu, adăugând că „România are nevoie de transportoare și vehicule blindate”.

  „Înainte nu puteam participa la aceste licitații, acum putem”, a subliniat oficialul turc, citat de publicația Daily Sabah și site-ul de știri Haber7.

  Programul autoturisme de teren blindate si neblindate de tip ușor – 4×4 (ATBNTU 4X4) se numără printre programele de investiții esențiale destinate să asigure interesele de securitate ale României, conform Cartei Albe a Apărării 2020, și se estimează că țara noastră ar putea achiziționa câteva mii de vehicule de acest tip.

  Companii din întreaga lume și-au exprimat – oficial sau neoficial – interesul pentru acest program: Arquus (cu Sherpa Light ); Oshkosh (cu JLTV); AM General (cu NXT 360 Humvee).

  Până în acest moment, nicio firmă turcească nu și-a anunțat intrarea în cursă pentru acest program. Printre principalii producători de vehicule blindate se numără: Nurol Makina (cu NMS 4×4), Katmerciler (cu HIZIR 4×4 sau KHAN 4×4); Otokar (cu Cobra sau Akrep II) sau BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. (cu Amazon).

  Șeful diplomației de la Ankara a menționat și faptul că există o cerere în creștere pentru dronele fabricate în Turcia, din partea unor țări precum Indonezia, Maroc, Tunisia.

  Totodată, Polonia a devenit recent prima țară NATO și UE care achiziționează aeronave fără pilot din Turcia. Guvernul de la Varșovia cumpără 24 de drone Bayraktar TB2, înarmate cu rachete antitanc, de la compania turcă Baykar, care a exportat modelul TB2 și în Ucraina, Qatar și Azerbaidjan. Conform autorităților poloneze, vor fi livrate patru seturi Bayraktar TB2 (în total 24 de unități TB2), iar valoarea fiecărui set de Bayraktar TB2 este de aproximativ 67 de milioane de dolari.

  Te-ar mai putea interesa

  Inteligența artificială elimină 1.000 de locuri de muncă pe zi Stația de la Mostiștea, veche de 50 de ani, se modernizează cu 57 de milioane de euro Noul Statut al cadrelor militare: aprobat de guvern în martie, adoptat de Parlament în mai

  Ultimele știri

  Șapte comasări necesare MApN caută peste 5000 de soldați și gradați profesioniști BNR: În 2023, investițiile străine directe în România s-au redus drastic