ApărareȘtiri

România va achiziționa 231 de sisteme antiaeriene portabile cu rază foarte scurtă de acțiune

Sistem MANPAD Mistral 3 (FOTO: MBDA)

Armata Română va fi echipată cu 231 de sisteme antiaeriene portabile cu rază foarte scurtă de acțiune, în cadrul unui program de înzestrare cu o valoare estimată la 662,5 milioane euro (fără TVA), a anunțat TVR.

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au transmit Ministerului Apărării Naţionale aprobarea prealabilă a comisiilor parlamentare de resort pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziţie.

Programul de înzestrare constă în achiziţia a 231 de sisteme de rachete antiaeriene portabile, a suportului logistic aferent acestora, precum şi a echipamentele specifice de instruire şi antrenament.

Sistemele vor intra în dotarea structurilor din cadrul Forţelor Terestre, Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operaţii Speciale.

Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 662,5 milioane euro, urmând ca valoarea să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

Potrivit Direcției generale pentru armamente, rolul sistemelor MANPAD este acela de a asigurarea Armatei Române cu sisteme sol-aer pentru apărarea antiaeriană nemijlocită a forţelor, mijloacelor şi elementelor de infrastructură împotriva platformelor aeriene care atacă de la înălţimi mici şi foarte mici/razante, în condiţii de vizibilitate directă, ziua şi noaptea.

Decizia vine în contextul în care războiul din Nagorno-Karabakh, și mai ales cel din Ucraina, au demonstrat importanța sistemelor de apărare antiaeriană, inclusiv pentru contracarea dronelor.

Având în vedere amploarea programului, este de așteptat ca o serie de de giganți ai industriei de apărare să intre în competiție.

Producătorul european de sisteme de rachete MBDA și-a manifestat de mai mult timp interesul pentru acest program de înzestrare. Un oficial de MBDA a declarat pentru Umbrela Strategică că firma europeană va propune României sistemul Mistral 3 pentru programul de înzestrare cu sisteme portabile sol-aer (MANPADS).

Un reprezentat al companiei a declarat că MBDA intenționează să producă componente și să asambleze rachete la Electromecanica Ploiești, dacă va câștiga contractele pentru a furniza României sisteme integrate sol-aer de apărare antiaeriană apropiată și foarte apropiată (SHORAD/VSHORAD) și sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPAD).

Mistral 3 este cea mai moderna versiune a familiei de rachete aer-sol cu rază scurtă de acțiune Mistral, dezvoltată de compania europeană MBDA.

Noua generație are o rază de acțiune de până la 7,5 kilometri, o viteză de 930 de metri pe secundă și poate lovi o varietate de ținte, inclusiv drone, aeronave și alte rachete. De asemenea, comparativ cu generațiile anterioare, Mistral 3 oferă o rezistență sporită față contramăsuri.