ApărareȘtiri

România se echipează cu noi sisteme radar de la gigantul american Lockheed Martin. Valoarea achiziției: 129 milioane USD

Radar de contrabaterie AN-TPQ­53 (Lockheed Martin)

Gigantul american Lockheed Martin va obține 129 milioane de dolari în urma unei modificări a contractului ce prevede livrarea către România a șase sisteme radar și echipamente conexe, se arată într-un comunicat dat publicității de Departamentul Apărării de la Washington pe data de 12 mai.

Contractul prevede că România va primi sisteme radar, piese de schimb, unități de afișare la distanță, sisteme informatice integrate, instruire, asistență tehnică.

Lucrările se vor desfășura în Syracuse, New York, iar data estimată de finalizare este 11 august 2026.

Contractul este finanțat de România prin intermediul programului de vânzări militare străine.

Achiziția face referire la radarele de contrabaterie AN/TPQ­53, solicitate de România în cadrul contractului pentru lansatoarele multiple de rachete cu bătaie mare HIMARS.

Elementele primului sistem de artilerie reactivă M142 HIMARS al Armatei Române au ajuns în portul Constanța în februarie 2021.

În anul 2018, România a achiziționat trei sisteme de tip Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (cu un total de 54 de instalații de lansare), achiziția, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari fiind realizată prin intermediul programul Foreign Military Sales, direct de la Guvernul SUA.

Radarul mobil AN/TPQ­53 este conceput pentru detectarea coordonatelor pozițiilor de tragere ale artileriei adverse, lucru ce permite distrugerea pieselor de foc prin executarea focului de contrabaterie. Totodată, AN/TPQ­53 poate fi utilizat și pentru supraveghere aeriană, putând detecta chiar și drone.

Poate fi pregătit pentru operare în cinci minute, demontat în două minute.

Distanța de descoperire a artileriei adverse este de până la 60 km și poate detecta diverse tipuri de echipamente de artilerie, precum obuziere, aruncătoare de bombe, lansatoare multiple de proiectile reactive sau de rachete tactice.

Ministerul Apărării a anunțat încă de la finalul anului 2020 că printre prioritățile sale se numără contractarea unui al treilea sistem HIMARS și a șase sisteme radar de contrabaterie AN/TPQ­53, în cadrul programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”.

Acest tip de radar de contrabaterie a fost folosit cu mare succes și de armata ucraineană încă din 2015.

După ce Ucraina a primit 20 de sisteme radar Lockheed Martin AN/TPQ-53, rata victimelor în unitățile echipate cu acest sistem a scăzut de la 47% la aproximativ 18%, afirmat colonelui Andrii Ordynovych, atașatul militar al Ucrainei la Washington, în anul 2019, citat de Defense News.

FOTO: US Departament of Defense