ApărareIntelligenceȘtiri

Paradoxul lui Stoltenberg: Scepticismul privind unitatea NATO în creștere, deși cooperarea între aliați este intensă

Sursa: nato.int

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat importanța unității aliaților și a legăturii transatlantice, în cadrul unei sesiuni la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Stoltenberg a participat la o sesiune despre „Viitorul NATO”, alături de președintele polonez Andrzej Duda, ministrul turc pentru Afaceri Externe, Mevlüt Çavușoğlu, și ministrul italian pentru Afaceri Europene, Vincenzo Amendola.

Secretarul general afirmat că NATO este „de departe mai puternică alianță din lume, cea mai puternică putere militară din lume”

În ceea ce privește percepția că alianța este slăbită, Stoltenberg a subliniat că „Statele Unite nu părăsesc Europa (…) în cursul ultimilor ani, de fapt, SUA și-au sporit prezența în Europa, cu mai multe trupe, mai multe investiții în infrastructură și mai multe exerciții”, menționând în acest sens exercițiul Defender 2020, ce va începe în februarie și care presupune dislocarea a 20.000 de militari din SUA în Polonia și alte țări europene.

Stoltenberg apreciat că există un paradox: în timp ce se pun întrebări cu privire la trăinicia și unitatea NATO, aliații din Europa și America de Nord fac acum mai mult împreună decât oricând în ultimele decenii.

Secretarul general a subliniat că, în ciuda diferențelor serioase, aliații au fost întotdeauna capabili să se unească în jurul obiectivului principal al Alianței Nord-Atlantice: „să ne protejăm și să ne apărăm unii pe alții”.