IntelligenceȘtiri

Oficial de la Tiraspol: Transnistria este o barieră în calea expansionismului românesc, care amenință să absoarbă Moldova, dar și teritorii ucrainene

Politologul Andrei Safonov, membru al așa-zisului legislativ de la Tiraspol, susține că regiunea separatistă pro-rusă Transnistria este o barieră în calea expansionismului românesc, care ar amenința să absoarbă nu doar Republica Moldova (inclusiv Transnistria), dar și anumite teritorii ucrainene – sudul Basarabiei și nordul Bucovinei.

De notat că oficialul transnistrean nu a adus niciun fel de dovadă în sprijinul acuzațiilor grave la adresa României, însă declarațiile se înscriu pe linia propagandei din Transnistria care răspândește deseori informații false despre așa-zise planuri expansioniste ale României.

„În Ucraina, ca în orice țară, există mai multe figuri „calde”, „magice” care cer un atac și ocuparea Transnistriei. <…> Dar ne amintim că și în Ucraina sunt foarte mulți oameni sănătoși la cap care, în toți cei 32 de ani, au ajutat comerțul Transnistriei în direcția estică, au întârziat și au zădărnicit diverse planuri ale Chișinăului și ale Occidentului de a subjuga Transnistria naționaliștilor din Moldova. Ei au înțeles și înțeleg că Transnistria este o barieră în calea expansionismului românesc, amenințând să absoarbă nu doar Moldova și Transnistria, dar și teritorii ucrainene – sudul Basarabiei și nordul Bucovinei”, a afirmat Safonov, într-un interviu pentru agenția de știri TASS.

„În România, sunt cei care nu au uitat niciodată că în «vremurile mai bune» această țară cuprindea o rețea de orașe-stațiune la Marea Neagră – Zatoka (Bugaz), Kobleve, Vâlcov etc. Și, în același timp, Odesa. Prin urmare, trebuie nu vă pierdeți obiectivitatea, urmăriți pașii adversarilor, dar nu uitați de prieteni”, a adăugat oficialul de la Tiraspol.

Safonov a mai afirmat că Transnistria este supusă unui blocaj economic din partea autorităților pro-occidentale din Republica Moldova, în încercarea de a „subjuga” regiunea separatistă.

Scopul probabil al afirmațiilor propagandistice ale oficialului transnistrean este acela de a provoca neînțelegeri între București și Kiev în contextul în care țara vecină se confruntă cu invazia rusească.

În contextul agresiunii Moscovei împotriva Ucrainei, propaganda rusă și-a intensificat eforturile de exploatare a disensiunilor în Kiev și partenerii săi din Europa, în încercarea de a submina unitatea opoziției țărilor occidentale față de Moscova.