IntelligenceIT&CȘtiri

MSC20. Comisar UE: Europa ar putea câștiga războiul pentru date industriale

Comisarul european pentru Piaţa internă, Thierry Breton, a declarat sâmbătă, la Conferința de securitate de la München (MSC2020), că Europa va fi principalul câmp de luptă al războiului pentru date industriale, însă Blocul comunitar are o oportunitate unică de a câștiga această nouă fază a revoluției digitale, informează agenția de știri Reuters.

Comisia Europeană va dezvălui pe 19 februarie o nouă strategie pe tema gestionării datelor informatice.

Comisia Europeană vrea să creeze o piață europeană unică a datelor, cu scopul contracarării dominației giganților americani din domeniul tehnologiei, potrivit EurActiv.

Este posibil ca Europa să fi pierdut bătălia pentru a crea giganți digitali capabili să concureze cu companiile americane și chineze specializate pe colectarea și gestionarea datelor personale, însă intenționează să câștige războiul pentru date industriale.

“Intrăm într-o nouă fază. Războiul pentru datele industriale începe acum, iar principalul câmp de luptă va fi Europa”, a declarat Breton.

Potrivit oficialului, UE are oportunitatea unică de a câștiga următoarea fază a revoluției digitale, etapă axată pe colectarea, gestionarea și analiza datelor din fabrici, domeniul transporturilor, energie și servicii medicale.

Noua abordare a Blocului comunitar va fi lansată miercuri, când Breton va dezvălui noua strategie europeană pe tema gestionării datelor informatice, cât și privind dezvoltarea inteligenței artificiale.

Breton a declarat că planul Comisiei Europene se bazează pe trei elemente cheie, constând în reglementări mai stricte, investiții în infrastructură și strategii sectoriale.

Strategia va aborda subiecte precum utilizarea transfrontalieră a datelor, interoperabilitatea datelor și standardele în domenii precum industria, schimbările climatice, automobilistică, sănătate, servicii financiare, agricultură sau energie.

Documentul propune, de asemenea, eliminarea regulilor de concurență care împiedică schimbul de date și, eventual, introducerea de reguli care să împiedice platformele online mari să impună unilateral condițiile de acces.

Europa va rămâne deschisă companiilor non-europene, dar dorește să utilizeze avantajul oferit de baza sa industrială pentru a-și stabili propriile reguli, înaintea ca alte continente să o facă, a explicat Breton.

“Europa nu este naivă, poate vedea ce se întâmplă. Acesta este motivul pentru care trebuie de acum să ne organizăm, inclusiv în ceea ce privește instalarea primelor rețele 5G”, a subliniat comisarul.

Potrivit unor documente, citate de rețeaua media EurActiv, Comisia Europeană vrea să creeze o piață europeană unică a datelor, cu scopul contracarării dominației giganților americani din domeniul tehnologiei – Facebook, Google sau Amazon.