ApărareȘtiri

VIDEO. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la Washington, pentru discuții privind posibilitatea creșterii prezenței SUA în România

Foto: MAE

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, discută luni, 8 noiembrie, cu secretarul american de Stat, Antony Blinken, despre creșterea prezenței militare a SUA în regiunea pontică, în special în România.

“În primul rând vom discuta despre modalitățile de aprofundare a excelentei cooperări politice și de securitate [între România și SUA].
Voi sublinia importanța coordonării strânse privind negocierea Noului Concept Strategic al NATO, pentru consolidarea suplimentară a posturii de apărare și de descurajare pe întregul Flanc estic, în special la Marea Neagră. Și, de asemenea, pentru creșterea prezenței americane în regiune și, de asemenea, în România”, a declarat șeful diplomației de la București într-o conferință de presă alături de omologul său american.

Bogdan Aurescu a mai indicat că discuțiile bilaterale vor aborda și subiectul cooperării în domeniul economic, inclusiv în sectorul energiei nucleare. În cadrul consultărilor vor fi discutate și o serie de proiecte strategice de interconectare prioritare pentru România, precum Rail2Sea şi Via Carpathia.

Ministrul român a precizat că pe agenda discuțiilor figurează și subiectul vizelor pentru România. “Sper că vom putea identifica modalități concrete pentru a înregistra progrese în acest dosar foarte important”, a subliniat Aurescu.

Totodată, va exista un schimb de opinii privind situaţia relaţiilor cu Rusia, China, precum şi privind agenda regională, inclusiv evoluţiile recente din Republica Moldova, a transmis Ministerul de Externe.