IntelligenceIT&CȘtiri

Marea Britanie solicită ajutorul Japoniei pentru găsirea unei alternative la Huawei în privința dezvoltării rețelelor 5G

Sursa: Army Cyber Command

Guvernul de la Londa a cerut ajutorul Japoniei pentru realizarea rețelelor 5G din Marea Britanie, excluzând astfel compania chineză Huawei Technologies, a relatat publicația niponă Nikkei pe 19 iulie, potrivit agenției de știri Reuters.

Oficialii britanici s-au întâlnit joi cu omologii lor la Tokyo, la două zile după ce Marea Britanie a dispus eliminarea echipamentelor Huawei din rețelele sale 5G până la sfârșitul anului 2027, potrivit Nikkei.

Marea Britanie a menționat firmele japoneze NEC Corp și Fujitsu Ltd ca potențiale alternative la Huawei, a relatat publicația niponă, fără a oferi informații despre sursele sale.

În contextul în care Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, premierul britanic Boris Johnson a trebuit să aleagă între Statele Unite și China, Regatul Unit fiind prins în miezul cursei tehnologice dintre Washington și Beijing.

Jurnaliștii de la Nikkei au afirmat că această acțiune a Londrei reflectă eforturile Marii Britanii de a atrage noi furnizori de echipamente pentru a stimula concurența și a genera o reducere a costurilor pentru operatorii wireless din această țară.

Ambasada Marii Britanii la Tokyo, Fujitsu, NEC și autoritățile japoneze nu au comentat încă subiectul.

Ministrul britanic pentru Mediul Digital, Oliver Dowden, a declarat săptămâna trecută că Marea Britanie lucrează cu aliații săi pentru a crea rivali mai puternici contra Huawei, menționând în acest sens companii din Finlanda, Suedia, Coreea de Sud și Japonia.

Statele Unite presează țările europene să nu permită firmelor chineze să participe la realizarea rețelelor 5G, citând motive de securitate. Oficialii americani susțin că Huawei reprezintă un “cal troian” ce permite Chinei să spioneze țările europene și reprezintă o amenințare la adresa NATO.

Huawei neagă vehement că ar avea legături cu spionajului chinez, afirmând că acuzațiile Administrației SUA sunt „speculații fără niciun fundament”.

Publicația The Times a relatat în luna mai că Marea Britanie își propune să formeze o alianță de zece state democratice care să dezvolte o alternativă la tehnologia chineză. Alianța ar fi cuprinde statele din grupul G-7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA), plus Australia, India și Coreea de Sud, potrivit publicației.