ApărareȘtiri

Liderul Transnistriei susține că Rusia a salvat Moldova de la un conflict sângeros în 1992

Militari ruși la o paradă la Tiraspol, 9 mai 2018 (president.gospmr.org)

Prin oprirea războiului declanșat de Chișinău în Transnistria, în 1992, Rusia a salvat Republica Moldova de la un conflict sângeros în 1992, a declarat liderul regiunii separatiste Transnistria, pro-rusul Vadim Krasnoselski, după ce președintele Maia Sandu a acuzat Moscova de stimularea conflictului transnistrean.

“Aceasta nu a fost o agresiune, ci păstrarea păcii. Dacă războiul nu ar fi fost oprit, mai multe mii de oameni ar fi murit – din Moldova, evident, mult mai mulți decât din Transnistria. Partea atacatoare pierde mai mult. Prin urmare, mulțumiți Rusiei că v-a salvat viețile. (…) Rusia a acționat ca un factor de menținere a păcii. Au intrat forțele de menținere a păcii, a început procesul de menținere a păcii. Aceasta este istoria”, a afirmat Krasnoselski într-un interviu pentru un post de televiziune, potrivit agenției de știri TASS.

Liderul transnistrean și-a exprimat regretul că „politicienii moldoveni au stat la coadă pentru a prezenta războiul de la Nistru de la începutul anilor 90 ca pe o agresiune rusă”.

Krasnoselski a mai afirmat că persoanele responsabile pentru declanșarea războiului ar trebui „condamnate pentru crime de război împotriva populației civile”, însă „este mai ușor să vorbim despre agresiunea rusă, este atât de convenabil în prezent”.

Mai mult, potrivit lui Krasnoselski, „naționalismul care a apărut în fosta URSS cu lozinci rusofobe, antisemite” ar trebui condamnat la fel ce fascismul.

Afirmațiile liderului separatist vin ca un răspuns la declarațiile Maiei Sandu, care a acuzat recent Rusia că s-a implicat în stimularea războiului din Transnistria  încercarea de a preveni independența statului moldovenesc.

„Războiul din Transnistria a fost o încercare de a opri procesul de obținere a independenței de către Republica Moldova. Forțele care nu au vrut să devenim independenți de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru postul Pro TV, potrivit agenției de știri TASS.

Maia Sandu a indicat că „este foarte clar pentru toată lumea că Rusia și-a trimis oamenii să participe la această acțiune împotriva Republicii Moldova”.

În urma războiului, Rusia continuă să mențină forțe în Transnistria, deși Chișinăul cere retragerea trupelor ruse și propune înlocuirea forțelor de menținere a păcii cu o misiune internațională de observatori civili.

Regimul pro-rus de la Tiraspol, care este dependent în totalitate de Moscova, consideră militarii ruși garanți ai păcii și este categoric împotriva retragerii lor.

În contextul crizei dintre Rusia și Occident, există temeri că Moscova se va folosi de Transnistria pentru acțiuni împotriva Ucrainei. Serviciile de informații de la Kiev au transmis recent că agențiile de spionaj din Rusia pregătesc „provocări” împotriva militarilor ruși din regiunea transnistreană, intenționând să arunce vina asupra Ucrainei.