• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Maia Sandu: Rusia, implicată în stimularea conflictului din Transnistria

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că războiul din Transnistria a fost o încercare a Rusiei de a preveni independența statului moldovenesc.

  „Războiul din Transnistria a fost o încercare de a opri procesul de obținere a independenței de către Republica Moldova. Forțele care nu au vrut să devenim independenți de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru postul Pro TV, potrivit agenției de știri TASS.

  Maia Sandu a indicat că „este foarte clar pentru toată lumea că Rusia și-a trimis oamenii să participe la această acțiune împotriva Republicii Moldova”.

  Liderul de la Chișinău a precizat că Republica Moldova încearcă să obțină sprijinul comunității internaționale în favoarea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul țării.

  „Prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova este în contradicție cu constituția și cu prevederea de neutralitate a Republicii Moldova”, a subliniat Maia Sandu, care a precizat că aspectul retragerii trupelor ruse din Transnistria este un subiect aflat în permanență pe agenda discuțiilor dintre Chișinău și Moscova.

  Un grup operațional de trupe rusești de aproximativ o mie de militari este dislocat în Transnistria sub pretextul asigurării păcii între separatiștii pro-ruși de la Tiraspol și Guvernul constituțional al Republicii Moldova, dar și pentru a proteja  depozitul de muniție de la Cobasna, pe care Moscova s-a angajat să-l lichideze încă din anii 90.

  Rusia a indicat în repetate rânduri că nu va ține de opoziția Chișinăului privind prezența trupelor sale în Transnistria, susținând că aceste forțe au rolul de a asigura soluționarea pașnică a conflictului, deși nu s-a înregistrat niciun progres în acest sens.

  Moscova și susținătorii Kremlinului au reacționat vehement după ce, în noiembrie 2020, Maia Sandu, în acel moment proaspăt aleasă în funcția de președinte al Republicii Moldova, a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării.

  Prezența militară rusă este susținută și de unii politicieni de la Chișinău, precum fostul președinte al Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon, care în luna martie 2021 se declara recunoscător față de așa-numitele forțe de menținere a păcii din Transnistria, afirmând că acestea „asigură pacea și liniștea pe malurile Nistrului de aproximativ 30 de ani”.

  Chișinăul cere retragerea trupelor ruse și propune înlocuirea forțelor de menținere a păcii cu o misiune internațională de observatori civili, însă regimul pro-rus de la Tiraspol consideră militarii ruși garanți ai păcii și este categoric împotriva retragerii lor.

  Te-ar mai putea interesa

  FOTO. Turcii de la Nurol Makina își manifestă interesul pentru un parteneriat cu România în domeniul producției de blindate Extinderea calității de veteran din teatrele de operații, respinsă de Senat, se dezbate de urgență la Cameră Americanii de la Oshkosh Defence prezintă un Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) și o remorcă JLTV (JLTV-T) la BSDA 22

  Ultimele știri

  Lockheed Martin își reconfirmă interesul pentru viitoare parteneriate sau proiecte cu statul român România vrea să producă transportoare blindate Piranha V în parteneriat cu bulgarii Legea offshore a trecut de Parlament