IntelligenceȘtiri

Kiev: Transnistria nu reprezintă o amenințare majoră pentru Ucraina, dar rămâne un factor destabilizator în regiune

Militari din regiunea separatistă Transnistria (President of the Pridnestrovian Moldavian Republic)

Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului ucrainean de informații militare, a declarat că regiunea separatistă pro-rusă Transnistria nu reprezintă o amenințare majoră pentru Keiv, rămânând în același timp un factor destabilizator pentru România, Republica Moldova și Ucraina, informează agenția Ukrinfrom.

„Nu este o amenințare majoră. Dar este un factor de destabilizare pentru întreaga regiune: România, Moldova și noi”, a afirmat oficialul ucrainean într-un interviu pentru postul NV.

În opinia lui Budanov, Transnistria este o problemă militară uriașă pentru Rusia, deoarece este un teritoriu controlat în totalitate de Moscova, dar cu care nu are nicio legătură terestră, maritimă sau aeriană.

“Și indiferent ce spun ei, nu pot realiza nimic serios acolo. Unitățile cu baza în Transnistria sunt tot ce au acolo, adică aproximativ 1.300 de oameni. Sunt trupe rusești în toată regiunea. Majoritatea păzesc depozitele în satul Cobasna. De asemenea, păzesc un centru radio în satul Maiac, și de asemenea, au bază la Tiraspol”, a explicat Budanov.

Problema lipsei legăturilor cu Tiraspolul a fost menționată și de un general rus, care a afirmat recent că Moscova intenționează să ocupe sudul Ucrainei pentru a crea un culoar terestru spre regiunea separatistă din Republica Moldova, unde ar fi fost înregistrate „fapte de oprimare a populației rusofone”.