ApărareȘtiri

Donbas, coridor terestru din Rusia spre Crimeea și Transnistria – noile obiective ale invaziei Moscovei în Ucraina

Militari ruși la o paradă la Tiraspol, 9 mai 2018 (president.gospmr.org)

Rusia intenționează să stabilească controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei, care va oferi un coridor terestru către Crimeea, a declarat Rustam Minnekayev, comandantul adjunct al Districtului Militar Central (CVO) din Rusia. Oficialul rus a mai adăugat că ocuparea sudului Ucrainei va oferi Moscovei încă o ieșire spre Transnistria, unde ar fi fost înregistrate „fapte de oprimare a populației de limbă rusă”.

„De la începutul celei de-a doua etape a operațiunii militare, aceasta a început deja în urmă cu doar două zile, una dintre sarcinile armatei ruse este de a stabili controlul deplin asupra Donbassului și a sudului Ucrainei. Acest lucru va oferi un coridor terestru către Crimeea, precum și va influența obiectele vitale ale economiei ucrainene”, a declarat Rustam Minnekayev, citat de publicația Kommersant, potrivit Ukrinform.

De asemenea, a făcut o paralelă istorică între evenimentele de astăzi și vremurile celui de-al Doilea Război Mondial. „Se pare că acum suntem în război cu întreaga lume, așa cum a fost în Marele Război Patriotic, întreaga Europă, întreaga lume a fost împotriva noastră. Și acum e la fel, nu le-a plăcut niciodată Rusia”, a spus Minnekaev, uitând că Uniunea Sovietică primea echipamente militar și produse alimentare și industriale din partea Statelor Unite și Marii Britanii.

Conform unei liste întocmite de un fost oficial american, URSS a primit de la Statele Unite o mare varietate de echipamente militare, vehicule, produse industriale și alimente, inclusiv kerosen pentru aviație, vagoane, tancuri, avioane și alte tipuri de armament etc. Uniunea Sovietică a fost, de altfel, al doilea cel mai important beneficiar al programului de ajutor Lend-Lease derulat de Statele Unite, primind produse în valoare de 11,3 miliarde de dolari.

La începutul lunii aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a indicat că este posibil ca Moscova să încerce să folosească teritoriul transnistrean ca o punct de plecare pentru acțiuni în sprijinul ofensivei ruse în sudul Ucrainei, amenințând Odessa, cel mai important port al țării.

Kievul a precizat că la aerodromul de la Tiraspol se fac pregătiri pentru primirea de avioane militare rusești.

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au negat prompt, susținând că nu efectuează nicio pregătire și nu are intenții militare în raport cu regiunile Ucrainei limitrofe Transnistriei.

Cel mai probabil Rusia ar încerca să lanseze o ofensivă dinspre Transnistria doar în contextul unui desant la Odessa. Altfel, forțele ruse de la Tiraspol joacă mai degrabă un rol diversionist, scopul fiind acela de a forța Ucraina să plaseze suficiente trupe care să facă față unui potențial atac din această direcție.

Un grup operațional de trupe rusești de aproximativ o mie de militari este dislocat în Transnistria sub pretextul asigurării păcii între separatiștii pro-ruși de la Tiraspol și Guvernul constituțional al Republicii Moldova, dar și pentru a proteja  depozitul de muniție de la Cobasna, pe care Moscova s-a angajat să-l lichideze încă din anii 90.