ApărareIntelligenceȘtiri

Japonia caută parteneri externi pentru propriul său avion de luptă de generația a cincea

Sursa: nationalinterest.com

Ministerul Apărării de la Tokyo a anunțat recent că programul de dezvoltare a avionului de luptă F-X, prima aeronavă niponă de generația următoare, înregistrează progrese.

Această evoluție are loc în contextul în care China face eforturi să își extindă flota de avioane invizibile pe radar J-20 și FC-31, iar Rusia lucrează la îmbunătățirea modelului Su-57, cu scopul de a obține dominația aeriană în zone strategice din regiunea Indo-Pacifică, informează Defence Connect.

Aeronavele de superioritate aeriană Su-57 și J-20 – mai performante din punct de vedere al razei de acțiune, vitezei, armamentului și formei aerodinamice – ridică semne de întrebare în legătură cu capacitățile de dominație aeriană și superioritate aeriană ale aparatului F-35, cel mai avansat avion multirol american, în fața unor platforme specializate pe acest tip de luptă.

Japonia, dar și alți aliați americani din zona Pacificului, au achiziționat numeroase avioane F-35. Guvernul de la Tokyo a comandat 147 de astfel de aparate, Japonia fiind astfel țara cu a două cea mai numeroasă flotă de avioane F-35 din lume, după Statele Unite.

În acest context, autoritățile nipone s-au angajat să dezvolte o nouă generație de avioane de luptă, pornind de la conceptul X-2 Shinshin (care a împrumutat anumite elemente de design de la Lockheed Martin F-22 Raptor).

În august 2019, Ministerul Apărării a cerut guvernului japonez să aprobe alocarea de fonduri din bugetul anului fiscal 2020 pentru un program de dezvoltare – în colaborare cu parteneri externi – a unui avion de luptă de a cincea generație. Fondurile alocate în anul fiscal 2020 se ridică la aproximativ 256 milioane dolari, iar o variantă preliminară a acordului oficial pentru parteneriatul respectiv ar putea fi finalizată până în decembrie 2020.

Redenumit între timp F-X, noul avion ar trebui să înlocuiască modelul F-15J, folosit în prezent de forțele aeriene japoneze, în timp ce F-35A și B ar urma să fie folosite pentru misiunile îndeplinite în prezent de F-2 (dezvoltat pornind de la modelul F-16).

Anterior, Japonia a încercat să atragă companiile americane Lockheed Martin și Northrop Grumman ca potențiali parteneri în programul F-X, în ciuda interdicției privind exportul de avioane produse de acestea, F-22 Raptor, respectiv F-23 Black Widow.

În prezent, schimbările în politica SUA privind exporturile de armament, după alegerea lui Donald Trump ca președinte, ar putea permite participarea celor două firme la proiect; Boeing și BAE Systems au fost, de asemenea, invitate să participe.

Totuși, Administrația de la Tokyo se așteaptă ca grupul nipon Mitsubishi Heavy Industries să fie principalul contractor al programului, a cărui valoare s-ar putea ridica la 40 miliarde dolari pentru până la 100 de avioane.