ApărareȘtiri

Guvernul a declasificat o decizie privind diurnele și sporurile militarilor participanți la misiuni externe

Foto: Arhiva

Guvernul a decis, în ședința de miercuri,  să declasifice o Hotărâre privind  stabilirea sporurilor specifice și a drepturilor de diurnă, cazare și hrană cuvenite personalului participant la misiuni externe, confidențială până la acest moment.

Decizia a fost luată pentru că pe rolul instanțelor se află foarte multe cauze în care MApN și MAI au calitate procesuală, iar obiectul acestora vizează acordarea drepturilor bănești, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. S-639/2008 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004 pentru stabilirea sporurilor specifice și a drepturilor de diurnă, cazare și hrană cuvenite personalului participant la misiuni în afara teritoriului statului român. Specific, guvernul a răspuns prin această HG la o solicitare a Tribunalului Mureș.

Guvernul a hotărât declasificarea pentru că o decizie din 2020 a abrogat expres Hotărârile anterioare.

Conform HG, care datează din 2004 și a fost modificată și completată în 2008, personalul care participă la aceste misiuni beneficiază de diurnă în valută, care nu include cheltuieli de hrană, calculată în baza ordinului de numire sau de detașare în funcție, de la data părăsirii teritoriului național și până la data intrării în țară după executarea misiunii, în cuantum de 45 de euro pe zi pentru ofițeri și 35 de euro pe zi pentru alte categorii de personal.

Decizia guvernamentală preciza că personalul care execută controale, recunoașteri sau alte misiuni cu caracter temporar în
zonele de operații, în funcție de tipul misiunii, beneficiază, pe timpul cât își desfășoară activitatea în aceste zone, de drepturi similare de diurnă. De asemenea, demnitarii au dreptul la o diurnă de ofițer.

Dacă nu există acorduri sau înțelegeri tehnice, personalul beneficiază de o alocație valorică de hrană de 20 de euro/zi/persoană și de cazare, iar personalul care execută misiuni în afara localității de dislocare, beneficiază de o alocație
valorică suplimentară de hrană de 5 euro/zi/persoană.

HG mai specifica faptul că drepturile în valută pentru perioada de desfășurare a misiunilor se plătesc în zona de dislocare și/sau în conturi deschise în țară, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii următoare pentru luna precedentă.