ApărareȘtiri

Franța a trimis o fregată în Marea Neagră în contextul intensificării tensiunilor în regiune

Fregata franceză Auvergne (DCNS)

Pe fondul intensificării tensiunilor între Moscova și Occident, Franța și-a făcut simțită mai des prezența la Marea Neagră, în ultima săptămână înregistrându-se mai multe zboruri ale aviației franceze în regiunea pontică, iar marți, Rusia a anunțat că va monitoriza fregata franceză Auvergne (D654) care a pătruns în apele Mării Negre.

„Forțele și mijloacele Flotei Mării Negre au început să monitorizeze fregata Auvergne a Forțelor Navale, care a intrat în Marea Neagră”, a transmis Centrul Național de Control al Apărării Federației Ruse, potrivit agenției TASS.

Vizitele forțelor aeriene și navale franceze survin în contextul în care mai multe țări occidentale au semnalat că Moscova a concentrat forțe masive în apropierea frontierelor Ucrainei, aparent cu scopul pregătirii unei invazii a Ucrainei în perioada următoare. Rusia respinge aceste acuzații și susține că, dimpotrivă, se simte amenințată de NATO.

Fregata franceză multi-misiune Auvergne (D654), din clasa Aquitaine – FREMM, intrată în serviciu activ în 2018, are un deplasament de maxim de 6.000 de tone, 142 m lungime, 19,8 m lățime și un echipaj de aproximativ 145 de membri. Nava este echipată cu un tun naval OTO Melara calibrul 76mm; două tunuri cu rază scurtă de acțiune NARWHAL de 20 mm; un sistem de lansare verticală SYLVER A43, cu 16 celule pentru rachete antiaeriene Aster 15 sau 30; un sistem de lansare verticală SYLVER A70, pentru rachete de croazieră SCALP EG; opt instalații de lansare pentru rachete antinavă MM40 Exocet Block 3/3c; tuburi lanstorpilă pentru torpile MU90. Poate transporta și un elicopter NH-90. De asemenea, nava dispune și de un radar Thales Herakles cu rază lungă de acțiune.