IntelligenceȘtiri

Fost oficial rus: Eforturile inepte de a restaura fosta măreție imperială a URSS au transformat Rusia într-un stat paria

Tanc T-34 (Ministry of Defence Russia)

Eforturile destul de inepte ale actualilor lideri de la Moscova de a reconstitui fosta măreție imperială a URSS au transformat Rusia într-un stat paria, a afirmat Georgi Kunadze, fost adjunct al ministrului rus de Externe la începutul anilor ’90, într-un amplu eseu în publicația Novaya Gazeta, citat de Middle East Media Research Institute.

Potrivit fostului diplomat rus, niciuna dintre „realizările” recente ale Moscovei, precum anexarea regiunii Crimeea și încurajarea forțelor separatiste din Georgia, Ucraina sau Republica Moldova, nu au fost realizări durabile și au generat costuri uriașe pentru Rusia.

Kunadze a subliniat că acțiunile Moscovei de încurajare a mișcărilor separatiste în țări, ca Republica Moldova sau Georgia, “nu a adus Rusia mai aproape de reintegrarea statelor fostului imperiu sovietic”.

“Rusia a trebuit să se ocupe serios de Ucraina, fără de care (după cum știm) nu ar putea exista nici un imperiu. Dar nici lucrurile nu au mers prea de bine acolo. Anexarea Crimeei a distrus în totalitate reputația internațională a Rusiei, iar peninsula s-a transformat într-o valiză fără mâner pentru statul rus (suferă de secetă, inundații și corupție)”.

“Eforturile destul de inepte de a reconstitui fosta măreție imperială a URSS au adus Rusia la izolare internațională. Nu este la fel de izolată, ca Belarusul sau Coreea de Nord, pentru că nu este înțelept să tăiem complet căile de comunicație cu o superputere malefică, care este în mod fățiș mândră de capacitatea sa de a transformă restul lumii „într-un pustiu nuclear”. Cu toate acestea, acum se comunică cu Rusia doar ca o chestiune de necesitate și numai cu privire la subiecte relevante”, a adăugat fostul demnitar.

“Politică externă a Rusiei a devenit practic ostatică a fanteziilor și complexelor sale arhaice”, susține Kunadze, menționând în acest sens “iluziile de măreție, care motivează perceperea capacităților în domeniul armamentului nuclear ale țării ca atuuri în politica actuală și creează mesajul simplu transmis întregii lumi: «Fă cum spunem noi sau te vom șterge de pe fața pământului», spune Rusia, savurând sunetul noilor sale arme”.

Pe de altă parte, potrivit fostului diplomat, liderii de la Moscova demonstrează și “un complex de persecuție”, menționând în acest sens: “Temeți-vă de fiecare umbră, calculați (ca în vremurile bune) timpii de zbor ai rachetelor inamice și credeți că adversarul (dacă este capabil să obțină o minimă superioritate [militară] sau doar situațională asupra Rusiei) va lansa imediat un atac”

“Bănuiți-i de trădare pe acei cetățeni ruși, care se îndoiesc de înțelepciunea politicii Rusiei”, adăugat Kunadze.

“Toate cele menționate anterior sunt doar o poveste scurtă. Cu toate acestea, textul este departe de a fi o poveste, ci este adevărul dur al existenței unei superputeri atunci când aceasta a devenit un stat paria”, susține fostul demnitar.

“Toate caracteristicile menționate mai sus ale unui paria, în forma lor concentrată și neechivocă, au fost vizibile în conflictul de lungă durată al Rusiei cu Ucraina”, a adăugat Kunadze, explicând că în momentul anexării regiunii Crimeea, între Moscova și Kiev erau în vigoare o serie de tratate prin care recunoșteau inviolabilitatea frontierelor de state ale celor două țări.

“Când Rusia a anexat Crimeea în 2014 și a provocat un conflict în estul Ucrainei, a aruncat toate aceste documente la gunoi și, de atunci, a refuzat categoric să discute despre încălcarea lor în mod evident (pentru toată lumea, cu excepția Rusiei)”, a subliniat fostul oficial.