ApărareȘtiri

Forțele ruse se antrenează în Serbia în același timp cu exercițiile NATO din Balcani și România

Atât forțele militare NATO, cât și cele ruse, au efectuat recent exerciții în paralel în zona balcanică. Moscova a trimis trupe pentru o aplicație militară în Serbia, în timp ce în România și în alte țări din regiune s-au desfășurat secvențe ale exercițiilor NATO, informează publicația The Hill.

Aplicația militară ruso-sârbă include simularea distrugerii unei formațiuni militare ilegale, trageri cu muniție de război și acțiuni „antiteroriste”, au transmis autoritățile de la Belgrad și Moscova, citate de agenția The Associated Press.

Aproximativ 200 de militari participă la exercițiul din Serbia, care se desfășoară în perioada 20-25 mai.

Serbia, care pretinde că este neutră din punct de vedere militar, a rămas singurul aliat al Moscovei în Balcani, însă Belgradul are drept obiectiv aderarea la Uniunea Europeană și este membră a programului NATO Parteneriat pentru pace.

Concomitent, în regiunea balcanică și România se desfășoară o serie de exerciții NATO, inclusiv Defender Europe 21, la care participă peste 30.000 de militari din 26 de țări membre sau partenere NATO.

Armata SUA a transmis că exercițiile NATO demonstrează „capacitatea noastră de a servi ca partener strategic de securitate în regiunile Balcanilor de Vest și a Mării Negre, în timp ce ne susținem abilitățile în nordul Europei, Caucaz, Ucraina și Africa”.