ApărareȘtiri

Fălcoi: Statutul cadrelor militare trebuie să fie exclusiv al militarilor, nu și al funcționarilor publici cu statut special

Nicu Falcoi (Facebook)

Statutul cadrelor militare trebuie să fie exclusiv al militarilor, nu și al funcționarilor publici cu statut special, în această privință fiind necesară o ”separare a apelor”, a declarat marți ministrul propus al Apărării, Nicu Fălcoi, la audierile din comisiile parlamentare.

El a spus că acesta este ”un aspect important, care nu a fost atins” în actuala formă propusă a Statutului, la fel ca și neincluderea soldaților și gradaților în categoriile care sunt sub incidența sa.

”Două aspecte importante nu au fost atinse în statutul cadrelor militare . Nu ar trebui să se numească așa, ci statutul militarilor , să cuprindem și soldații, și gradații , așa cum este normal. Trebuie să fie exclusiv al militarilor, al celor care au un grad militar, nu și al funcționarilor publici cu statut special. Avem vremea să separăm odată apele. Sunt două categorii sociale ale căror atribuții se întrepătrund de foarte multe ori, dar sunt și diferite în același timp, de foarte multe ori”, a spus ministrul propus al Apărării, răspunzând  unor întrebări ale parlamentarilor din Comisiile pentru Apărare.

Fălcoi a mai vorbit și despre ”refacerea” legislației pensiilor militare, opinând că forma actuală nu i se pare ”una corectă”,

”Legea pensiilor militare în forma actuală nu mi se pare că este una corectă. Și ea trebuie refăcută.  În general avem nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii”, a fost de părere ministrul propus al Apărării.

Nicu Fălcoi, fost pilot de MiG-21 și MiG-23, actualmente deputat, a primit aviz negativ din partea Comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 15 voturi “contra”, opt voturi “pentru” şi 13 abţineri.