ApărareȘtiri

Decizia de anulare a licitației pentru drone s-a luat în aprilie, MApN se mai gândește dacă mai cumpără UAS-uri

Dronă Elbit Hermes 450

Decizia de anulare a licitației pentru drone s-a luat în aprilie, MApN se mai gândește dacă mai cumpără UAS-uri, au spus, pentru Umbrela Strategică, reprezentanții MApN.

”Procedura specifică organizată în baza Hotărârii de Guvern nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului de înzestrare „Sistem UAS tactic- operativ clasa II” a fost anulată în data de 19.04.2022, în baza Capitolului B pct. I, 17, lit. c) din H.G. nr. 912/2021. În acest moment nu este luată o decizie cu privire la demararea unei noi proceduri de achiziție”, a precizat, pentru Umbrela Strategică, MApN.

Ministerul Apărării Naționale a decis să anuleze licitația pentru achiziția de sisteme tactic-operative clasa II (UAS-TO), susținând că unele specificații erau neconforme cu cerințele caietului de sarcini. Compania Elbit Systems, singura candidată selectată să participe la a doua etapă a procedurii de atribuire, s-a declarat încrezătoare că MApN va reuși să “rezolve problema birocratică” care blochează acest program de înzestrare.

Programul „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)” pentru Armata Română prevede achiziția a șapte sisteme UAS tactic-operative (fiecare cu trei aeronave fără pilot), iar valoarea estimată a acordului este de circa 1,45 miliarde lei, fără TVA (294 milioane euro).

Caietul de sarcini prevede achiziția de sisteme UAS tactic-operativ clasa II (cu masă cuprinsă între 150 și 600 kg) în două variante de bază: terestră (inclusiv o versiune înarmată) și navală.

Programul are drept scop și realizarea pe teritoriul național a unei capacități de producție, integrare, testare şi mentenanță în domeniul militar pentru sisteme de drone.