ApărareȘtiri

Canada va efectua misiuni NATO de poliție aeriană în România și regiunea Mării Negre

Avion de luptă CF-188 Hornet (Sursa: RCAF/Twitter)

Începând din luna septembrie, Canada va participa cu șase avioane de luptă CF-188 Hornet la misiuni de poliție aeriană în zona Mării Negre, inclusiv în România, alături de aparatele F-16 și MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române, se arată într-un comunicat publicat de Biroul pentru Afaceri Publice al Comandamentului Aerian Aliat al NATO.

Este a cincea oară din 2014 când un detașament al forțelor militare canadiene va fi dislocat în România, în cadrul Măsurilor de Asigurare ale NATO în Sud.

Un detașament de 145 de persoane din cadrul Forțe Armate Canadiene și șase avioane canadiene de luptă Hornet CF-188 vor efectua misiuni de Poliție Aeriană Îmbunătățită NATO în România, iar detașamentul va fi condus de locotenent-colonelul David McLeod.

“Pe lângă pregătirea combinată cu Forțele Aeriene Române și alți aliați din regiune, echipa va fi folosită, de asemenea, pentru a zbura misiuni NATO de Poliție Aeriană pe țărmurile Mării Negre, sub controlul Centrului de Operațiuni Aeriene Combinate de la Torrejón, Spania”, se mai precizează în comunicatul emis pe 25 august.

“Prezența unui detașament canadian în România demonstrează coeziunea NATO și determinare colectivă a aliaților în vederea punerii în aplicare a măsurilor de descurajare și apărare. Sprijinul continuu al Canadei, cu dislocare în Europa, subliniază legătura transatlantică dintre aliați”.

Comunicatul nu precizează durata misiunii canadiene în România, însă operațiunile similare anterioare s-au desfășurat pe parcursul a patru luni.

Cel mai recent, cinci aeronave CF-188 din Canada au efectuat misiuni de poliție aeriană în România în perioada 1 septembrie 2019-1 ianuarie 2020.

Misiunile de Poliția aeriană îmbunătățită a NATO fac parte din Măsurile de asigurare ale Alianței, introduse în 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia.

Avioane CF-188 și MiG-21 LanceR (NATO)