EnergieImportant

Burduja: Volatilitatea preţurilor nu are niciun efect negativ asupra facturilor

Foto: Sebastian Burduja Oficial

Volatilitatea preţurilor nu are niciun efect negativ asupra facturilor, preţurile fiind plafonate până la 31 martie 2025, conform mecanismului actual de protejare a consumatorilor, a declarat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Reprezentanţi ai principalelor entităţi de pe lanţul energetic au participat joi la o întâlnire cu ministrul Energiei, în contextul în care pe Piaţa de Echilibrare, în perioada recentă, s-au înregistrat creşteri ale preţurilor energiei electrice, a anunţat ministerul.

La întâlnirea de lucru au participat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Transelectrica, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România – OPCOM şi asociaţiile producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor din energie pentru a analiza situaţia din Piaţa de Echilibrare şi soluţiile posibile.

“Am sesizat că în ultimele zile pe piaţa de energie se întâmplă un fenomen care trebuie analizat cu celeritate, pentru a nu ajunge la o destabilizare a bunei funcţionări a pieţei. Aşa cum am făcut de fiecare dată, luăm măsuri imediat ce sesizăm că anumite conjuncturi sau comportamente pot avea efecte negative asupra consumatorilor finali. O piaţă sănătoasă este cea în care există echilibru şi stabilitate pe tot lanţul. Bineînţeles, conform mecanismului actual de protejare a consumatorilor, volatilitatea preţurilor nu are niciun efect negativ asupra facturilor, preţurile fiind plafonate până la 31 martie 2025”, a spus ministrul, citat în comunicat.

O altă întâlnire va avea loc la mijlocul săptămânii următoare, când fiecare parte implicată în analiză va prezenta soluţii concrete pentru o mai bună funcţionare a pieţei.