ApărareȘtiri

Armenia ar putea atrage Rusia în conflictul din Nagorno-Karabakh, via Organizației Tratatului de Securitate Colectivă

Sursa: Armenia, Twitter

Armenia nu a apelat momentan la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), un bloc militar condus de Rusia, însă autoritățile de la Erevan discută această posibilitate în urma doborârii unui avion armean de tip Su-25 de către un F-16 al Turciei, a declarat ambasadorul Armeniei în Rusia, Vardan Toghonyan, citat de Ria Novosti, informează agenția publică de știri Armenpress.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), un bloc de securitate colectivă condus de Rusia și care reunește șase foste republici sovietice, inclusiv Armenia. Azerbaidjanul s-a retras din organizație în 1999.

Până în acest moment, membrii OTSC nu au dat semne că ar dori să se implice în conflictul din Nagorno-Karabakh, lansând doar apeluri la soluționarea crizei exclusiv prin mijloace pașnice.

Secretarul general al OTSC, Stanislav Zas, a declarat recent că organizația este profund îngrijorată în legătură cu reluarea conflictului armat din Nagorno-Karabakh și a cerut încetarea imediată a ostilităților și reluarea dialogului.

Soluționarea conflictului din Nagorno-Karabakh este posibilă numai prin mijloace politice și diplomatice, a afirmat oficialul OTSC.

În cazul în care Armenia apelează la CSTO, Rusia ar putea fi nevoită să intervină în conflict împotriva Azerbaidjanului și a principalul aliat al regimului de la Baku, Turcia – țară membră NATO – lucru ce ar putea complica și mai mult criza din Caucaz.

Conflictul dintre Baku și Erevan datează încă din anii 90, după căderea Uniunii Sovietice.

În ultimele zile, conflictul mocnit dintre Azerbaidjan și Armenia pe tema regiunii Nagorno-Karabakh s-a reaprins, sute de militari murind în cursul luptelor, potrivit relatărilor presei internaționale. Rusia și Statele Unite au solicitat încetarea imediată a ostilităților.

Mărul discordiei dintre cele două foste republici sovietice este Nagorno Karabakh, o regiune secesionista din Azerbaidjan, care este susținută de Armenia, care în ultimul deceniu al secolului trecut a fost scena unui război soldat cu 30.000 de morți.

Rusia, arbitru și furnizor de arme în regiune

Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană au solicitat Azerbaidjanului și Armeniei să pună capăt ostilităților. În timp ce Turcia a acordat sprijin complet Azerbaidjanului. De remarcat că pe teritoriul Armeniei se află și o bază militară a Rusiei, la Gyumri, în nord-vestul țării.

Kremlinul, care se poziționează ca arbitru în regiune, furnizează arme celor două țări.

Armenia ar putea atrage Rusia în conflictul din Nagorno-Karabakh, via Organizației Tratatului de Securitate Colectivă

Armenia ar putea atrage Rusia în conflictul din Nagorno-Karabakh, via Organizației Tratatului de Securitate Colectivă