InfrastructurăSiguranță alimentarăȘtiri

Agricultura, retailul, construcțiile din România importă în continuare personal asiatic – IWF

Agricultura, retailul, construcțiile ”importă” în continuare personal din Asia, în timp ce hotelurile și restaurantele au sistat angajările și au amânat cu 2-3 luni contractele semnate pentru aducerea de angajați asiatici, se spune într-un comunicat al companiei International Work Finder, trimis vineri Umbrela Strategică.

”Hotelurile și restaurantele au sistat angajările și au amânat cu 2-3 luni contractele semnate pentru aducerea de angajați asiatici. Pe de altă parte, retailul, construcțiile, agricultura și industria grea fac angajări la foc continuu și nu au oprit sau amânat aducerea de angajați din Asia”, se precizează în comunicatul companiei specializate în importul de forță de muncă.

Epidemia de coronavirus a făcut ca numărul angajaților din străinătate sosiți în România în prima jumătate a lunii martie să fie de trei ori mai mic decât în primele 15 zile din februarie.

Sosirea forței de muncă pe teritoriul României a scăzut de trei ori în primele două săptămâni din martie față de perioada similară din februarie, dar se semnează în continuare contracte pentru angajați din Asia, cu aducerea lor din iulie. Unele hoteluri, restaurante, baruri și cafenele, în jur de 10% dintre cele cu care am semnat pentru aducerea de angajați străini, vor anularea contractelor, însă ceilalți 90% au încredere că economia își va reveni și cer doar amânarea contractelor pentru o perioadă de 2-3 luni. În acest moment, însă, hotelurile și restaurantele au oprit definitiv aducerea de personal“, a declarat Alexandru Ilie, directorul comercial al IWF, citat în comunicat.

International Work Finder importă personal din India, Nepal, Sri Lanka și Vietnam, fiind ”una dintre cele mai mari companii de profil de pe piața autohtonă, cu câteva mii de angajați străini aduși anul trecut din totalul de aproximativ 30.000 sosiți în România. IWF aduce doar personal din Asia, pe diverse domenii, de la muncitori necalificați sau calificați, până la ingineri și IT-iști”.

Printre firmele pentru care a recrutat forță de muncă se numără Rewe Group, Penny, Vel Pitar, Springtime, Romcolor, Il Calcio, St. Patrick.