ApărareȘtiri

Ministerul Apărării anulează licitația pentru achiziția de drone, inclusiv înarmate. Reacția companiei Elbit

Ddrona Watchkeeper (U-TacS)

Ministerul Apărării Naționale a decis să anuleze licitația pentru achiziția de sisteme tactic-operative clasa II (UAS-TO), susținând că unele specificații erau neconforme cu cerințele caietului de sarcini. Compania Elbit Systems, singura candidată selectată să participe la a doua etapă a procedurii de atribuire, s-a declarat încrezătoare că MApN va reuși să “rezolve problema birocratică” care blochează acest program de înzestrare.

“După cum am demonstrat pe parcursul întregii proceduri competitive, soluția echivalentă și superioară cerințelor procedurii MApN pe care am propus-o pentru programul UAS-TO a fost cea optimă pentru România, atât din punct de vedere al capacităților militare, cât și al beneficiilor economice și industriale. Avem încredere în capacitatea Ministerului Apărării Naționale de a rezolva problema birocratică rămasă pentru realizarea acestui program de achiziții atât de important pentru România și pentru industria locală de armament”, au precizat reprezentanții Elbit Systems pentru Umbrela Strategică.

Răspunsul oficial al MApN pe acest subiect: 

Decizia de anulare a licitației pentru drone s-a luat în aprilie, MApN se mai gândește dacă mai cumpără UAS-uri

Israelienii de la Elbit Systems au propus producția în România a dronelor Watchkeeper X ca soluție pentru Ministerul Apărării Naționale, în cadrul programului de înzestrare UAS-TO:
– Watchkeeper X se bazează pe experiența a peste 1.000.000 de ore operaționale de zbor acumulate de Marea Britanie și Israel în diferite teatre de operații.
– Compania israeliană Elbit Systems, cu sprijinul companiei britanice U-TacS, va colabora cu parteneri locali din industria românească, creând locuri de muncă și facilitând transferul de tehnologie și know-how: producție, asamblare și export.
– Această soluție este cea mai avansată variantă de Watchkeeper X și ar urma să fie produsă si asamblată în România cu ajutorul partenerilor locali: Aerostar, Romaero, AE-Electronics, ELMET și SIMULTEC.
– Părțile componente ale sistemului sunt deja produse in România, astfel că licitația ar permite investiții prin care să se realizeze o linie de asamblare în România, cea de-a treia din lume.

Soluția propusă ar reprezinta un program de cooperare între Marea Britanie, Israel și Romania:
-Elbit Systems, cu sprijinul companiei britanice U-TacS, a oferit know-how extins, transfer de tehnologie (ToT) și dezvoltarea unui sistem de aeronavă fără pilot, UAS, clasa II NATO, pentru România. Bazat pe varianta sa britanică, Watchkeeper X ar include o serie de modificări tehnologice ale sistemelor Data-Link, EO/IR și senzori suplimentari, pentru a răspunde tuturor nevoilor operaționale solicitate de Armata Română.

Soluția Watchkeeper X răspunde cerințelor MApN cu capabilități de interoperabilitate NATO. Elbit Systems și U-TACS (deținută în comun de Elbit și Thales) vor oferi soluția optimă dintre experiența extinsă în dezvoltarea și producția UAS și a capabilităților dovedite de a lucra la cele mai înalte standarde NATO.

Elbit Systems are mai multe filiale și unități de producție în România. Ca urmare a transferurilor tehnologice succesive deja realizate, aceste companii produc în România de peste 15 ani componente ale sistemelor UAS ce operează peste tot în lume. Prin unitățile de producție românești și împreună cu alte companii din România, Elbit Systems, cu sprijinul U-TacS, oferă o soluție completă de integrare la nivel industrial:
– Producția locală de părți componente pentru UAS (Aerostar, Romaero, A/E Electronics și Elmet)
– Centru local de asamblare și întreținere a UAS (Aerostar)
– Soluția completă de training și simulatoare de zbor (Simultec Măgurele).

Watchkeeper poate executa o varietate de misiuni, are o rază de acțiune de peste 140 de kilometri și o autonomie de zbor de 16 ore.

Totodată, drona Watchkeeper poate fi echipată și cu bombe-planor ghidate Free-Fall Lightweight Multi-Role Missile (LMN), de la Thales.

Inițial, două firme israeliene – Elbit Systems și Israel Aerospace Industries (IAI) – au depus documentația de participare la procedura de atribuire a contractului pentru înzestrarea cu drone din clasa II, însă oferta prezentată de IAI a fost descalificată deoarece soluția propusă (drona Tactical Heron) nu îndeplinea unele din condițiile procedurii. Mai exact, România cere un tip de dronă care să fi fost deja livrată într-o țară NATO, însă Tactical Heron nu a fost până acum achiziționată de nici o altă țară din lume.

Programul „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)” pentru Armata Română prevede achiziția a șapte sisteme UAS tactic-operative (fiecare cu trei aeronave fără pilot), iar valoarea estimată a acordului este de circa 1,45 miliarde lei, fără TVA (294 milioane euro).

Caietul de sarcini prevede achiziția de sisteme UAS tactic-operativ clasa II (cu masă cuprinsă între 150 și 600 kg) în două variante de bază: terestră (inclusiv o versiune înarmată) și navală.

Programul are drept scop și realizarea pe teritoriul național a unei capacități de producție, integrare, testare şi mentenanță în domeniul militar pentru sisteme de drone.