ApărareȘtiri

FOTO. Elbit Systems propune producția în România a dronei Watchkeeper X în cadrul programului de înzestrare a Armatei Române cu sisteme UAS

Watchkeeper (UK MoD)

Israelienii de la Elbit Systems au propus producția în România a unei versiuni actualizate de Watchkeeper X ca soluție pentru Ministerul Apărării Naționale în cadrul programului de înzestrare a Armatei Române cu sisteme tactic-operative clasa II (UAS-TO),  se arată într-un comunicat remis redacției Umbrela Strategică.

Compania israeliană Elbit Systems, cu sprijinul companiei britanice U-TacS (deținută în comun de Elbit și Thales), va colabora cu parteneri locali din industria românească, creând locuri de muncă și facilitând transferul de tehnologie și know-how.

Această soluție va fi produsă în România datorită colaborării cu partenerii locali Aerostar, Romaero, AE-Electronics, ELMET și SIMULTEC.

Bazat pe varianta sa britanică, Watchkeeper X va include o serie de modificări tehnologice ale sistemelor Data-Link, EO/IR și senzori suplimentari, pentru a răspunde tuturor nevoilor operaționale actuale ale Forțelor Armate Române. Watchkeeper X va fi livrat Armatei Române în cooperare deplină cu industria de apărare locală din România.

Elbit Systems are mai multe filiale și unități de producție în România, cu peste 800 de angajați. Ca urmare a transferurilor tehnologice succesive deja realizate, aceste companii produc în România, de peste 15 ani, componente ale sistemelor UAS ce operează peste tot în lume.

Soluția completă de integrare la nivel industrial propusă de Elbit Systems:

– producția locală de părți componente pentru UAS (Aerostar, Romaero, A/E Electronics și Elmet)
– Centru local de asamblare și întreținere a UAS (Aerostar)
– Soluția completă de training și simulatoare de zbor (Simultec Măgurele).

Elbit Systems, cu sprijinul U-TacS, propune producția, dezvoltarea, asamblarea, integrarea, instruire și simulări, întreținere și reparare, precum și managementul programului UAS-TO în România, de către industria locală de apărare românească

Așa cum am relatat anterior, programul privind înzestrarea Armatei Române cu drone, inclusiv înarmate, a ajuns la ultima etapă, iar conform procedurii de achiziție, decizia finală privind atribuirea contractului ar trebui să fie anunțată în următoarele 45 de zile

Inițial, două firme israeliene – Elbit Systems și Israel Aerospace Industries (IAI) – au depus documentația de participare la procedura de atribuire a contractului pentru înzestrarea cu drone din clasa II, însă oferta prezentată de IAI a fost descalificată deoarece soluția propusă (drona Tactical Heron) nu îndeplinea unele din condițiile procedurii. Mai exact, România cere un tip de dronă care să fi fost deja livrată într-o țară NATO, însă Tactical Heron nu a fost până acum achiziționată de nici o altă țară din lume.

Programul „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)” pentru Armata Română prevede achiziția a șapte sisteme UAS tactic-operative (fiecare cu mai multe aeronave fără pilot), iar valoarea estimată a acordului este de circa 1,45 miliarde lei, fără TVA (294 milioane euro).

Caietul de sarcini prevede achiziția de sisteme UAS tactic-operativ clasa II (cu masă cuprinsă între 150 și 600 kg) în două variante: terestră și navală.

Programul are drept scop și realizarea pe teritoriul național a unei capacități de producție, integrare, testare şi mentenanță în domeniul militar pentru sisteme de drone.

Programul Watchkeeper a fost lansat în anul 2005 pentru echiparea armatei britanice. Aeronava fără pilot, având la baza drona Elbit Hermes 450, este concepută pentru executarea de misiuni de Inteligence, Supraveghere, Recunoaștere (ISR), fiind echipată cu senzori electro-optici, infraroșu și radar. Drona poate opera inclusiv în zone în care semnalul GPS este bruiat. Sistemul a fost dezvoltat în concordanță cu standardele NATO și cerințele specifice ale Forțelor armate regale britanice.

Sistemul este certificat să zboare în spațiul aerian civil – îndeplinind standardele STANAG 4671, CS23, Safety Integrity Level 3, astfel că dronele Watchkeeper ar putea fi utilizate și pentru alte scopuri în domeniul securității naționale, inclusiv supravegherea frontierelor, monitorizarea infrastructurii critice.

Drona dispune și de capacitatea de a monitoriza transmisiile subacvatice, lucru ce ar putea ajuta România în ceea ce privește detectarea și urmărirea submarinelor în Marea Neagră.

Watchkeeper are o rază de acțiune de peste 140 de kilometri și o autonomie de zbor de 16 ore.

Totodată, drona Watchkeeper poate fi echipată și cu bombe-planor ghidate Free-Fall Lightweight Multi-Role Missile (LMN), de la Thales.

Drona Watchkeeper WK450 (U-TacS/Serban&Musneci)
Ddrona Watchkeeper (U-TacS)
Ddrona Watchkeeper (U-TacS/Thales/Elbit Systems)
Drona Watchkeeper X