ApărareȘtiri

NATO anunță că principul apărării colective se aplică și în cazul atacurilor în spațiu

Sursa: L3Harris

Liderii NATO au extins aria de aplicabilitate a principului apărării colective și în domeniul spațial, indicând că un atac în sau dinspre spațiu împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor aliaților, relatează Defense News.

Articolul 5 din tratatul NATO, piatra de temelie a alianței transatlantice, subliniază că „un atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor aliaților”.

Până în prezent, articolul se aplică doar atacurilor militare tradiționale, pe uscat, pe mare sau în aer și mai recent, celor în spațiul cibernetic.

Însă, în decembrie 2019, la summitul NATO de la Londra, alianța a declarat spațiul drept „al cincilea domeniu” operațional pentru forțele aliate.

În urma summitului de luni, 14 iunie, de la Bruxelles, liderii NATO au anunțat că alianța „consideră că atacurile către, dinspre sau în spațiul” ar putea reprezenta o provocare pentru NATO care amenință „prosperitatea, securitatea și stabilitatea națională și euro-atlantică și ar putea fi la fel de dăunătoare pentru societățile moderne ca un atac convențional”.

„Astfel de atacuri ar putea duce la invocarea articolului 5. O decizie cu privire la momentul în care astfel de atacuri ar duce la invocarea articolului 5 ar fi luată de Consiliul Atlanticului de Nord, în funcție de caz”, se afirmă în declarația oficială de la finalului summitului.

„Recunoaștem importanța tot mai mare a spațiului pentru securitatea și prosperitatea națiunilor noastre și pentru descurajarea și apărarea NATO”, se mai precizează în comunicat.

Aproximativ 2.000 de sateliți arbitrează în jurul Terrei, iar peste jumătate aparțin țărilor NATO. Sateliții aflați pe orbită au o varietate de întrebuințări, de la servicii de telefonie mobilă și bancare până la prognoze meteo. Comandanții militari se bazează pe sateliți pentru a naviga, a comunica, a împărtăși informații și a detecta amenințări.

În anii 1980, doar o fracțiune din comunicațiile NATO erau prin satelit. Astăzi cel puțin 40% din comunicațiile alianței sunt via satelit.

Decizia alianței vine în contextul temerilor Occidentului în legătură cu intensificarea amenințărilor în spațiu din partea unor țări potențial ostile, precum China, Rusia, Iranul sau Coreea de Nord.

Potrivit unui oficial american, China și Rusia dezvoltă instrumente de bruiaj, capacități de război cibernetic, arme electromagnetice și rachete antisatelit care amenință direct sateliții altor țări.

Un raport al Agenției de Informații pentru Apărare din 2019 avertiza că Rusia și China „dezvoltă capacități de bruiaj și război cibernetic, arme cu energie direcționată, capacități pe orbită și rachete antisatelit care pot provoca o serie de efecte reversibile sau ireversibile”, iar Iranul și Coreea de Nord dispun de capacități anti-satelit non-cinetice, sub formă de dispozitive de bruiaj, ce pot bloca folosirea spațiului de către adversari în cazul unui conflict armat.

Încă de la lansarea satelitului sovietic Sputnik, în 1957, spațiul a devenit un potențial câmp de război

Însă, dacă inițial sistemele militare spațiale erau relativ limitate, începând din anii ’70 ai secolului trecut au început să fie dezvoltate sateliți de spionaj tot mai sofisticați, cât și arme antisatelit.

În acest moment, patru țări (SUA, Rusia, China și India) au testat cu succes astfel de arme antisatelit, informează portalul Defense News.

În 2019, generalul Dave Goldfein, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, a afirmat că cea mai mare amenințare din partea Rusiei și Chinei este reprezentată de progresele realizate de cele două țări în ceea ce privește dezvoltarea capacitățile spațiale.

Potrivit unui raport din 2018 al Centrului Naţional Aviatic şi Spaţial de Informaţii (NASIC) de la Washington, Statele Unite au pe orbită 353 de sateliți pentru colectarea de informații, supraveghere și recunoaștere; China are 122 de astfel de dispozitive, Rusia controlează 22, iar alte țări au în total 168 de sateliți de acest fel.