• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • SUA doresc să prevină o dominație a Rusiei și Chinei în spațiu și solicită ajutorul aliaților săi pentru a realiza acest obiectiv

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Statele Unite doresc să-și conserve superioritatea în spațiu și să împiedice instaurarea unei dominații a Chinei și Rusiei, iar pentru a îndeplini aceste obiective se bazează pe ajutorul aliaților săi, se afirmă într-o nouă „strategie de apărare în spațiu”, publicată miercuri de Pentagon, informează SpaceNews și Agence France-Presse.

    Agenția spațială rusă – Roscosmos – neagă presupusele intenții ale Rusiei de militarizare a spațiului și îndemână Pentagonul să împiedice declanșarea unei curse a înarmării în spațiu, potrivit agenției Tass.

    Noua strategie, prima lansată după înființarea Forțelor Spațiale, amintește că obiectivul central al Departamentului Apărării de la Washington este acela de a menține superioritatea civilă și militară a Statelor Unite în spațiu, în mod special rețeaua de sateliți de geolocalizare (GPS), de care depind forțele militare, cât și serviciile de urgență, transporturile și chiar serviciile financiare.

    Această superioritate este amenințată de progresele înregistrate de Moscova și Beijing în acest nou domeniu militar în care, la fel ca pe uscat, pe mare sau în aer, Statele Unite vor să descurajeze orice atac la adresa activelor și intereselor sale.

    „China și Rusia reprezintă cea mai semnificativă amenințare strategică, deoarece au dezvoltat, testat și desfășurat capacități militare în spațiu, iar doctrina lor militară prevede utilizarea lor în caz de conflict”, se arată în document.

    „Doctrinele militare chineze și ruse consideră spațiul ca fiind important pentru războiul modern și utilizarea armelor spațiale ca mijloc de reducere a eficienței militare a Statelor Unite și a aliaților săi și pentru câștiga războaiele viitorului”.

    China și Rusia dezvoltă instrumente de bruiaj, capacități de război cibernetic, arme electromagnetice și rachete antisatelit care amenință direct sateliții americani, a afirmat Stephen Kitay, adjunct al secretarului asistent pentru Apărare, responsabil cu politicile spațiale.

    China investește miliarde de dolari în dezvoltarea de sisteme spațiale. Beijingul a plasat în ultimii ani numeroși sateliți pe orbită, iar în 2007 a intrat în clubul statelor cu arme antisatelit, după ce a testat cu succes o rachetă împotriva unui satelit, a transmis Pentagonul.

    Din 2007, China își dezvoltă arsenalul de arme anti-satelit pentru a include arme cinetice, dispozitive de bruiaj care pot bloca GPS-ul sau comunicațiile prin satelit, cât și lasere terestre.

    În anul 2018, China a efectuat mai multe operațiuni spațiale decât oricare altă țară și se clasează pe locul doi după SUA în ceea ce privește numărul de sateliți militari și civili pe orbită, a afirmat directorul Agenției de Informații pentru Apărare, generalul Robert Ashley.

    De asemenea, Rusia a testat recent o armă antisatelit și dezvoltă în ritm accelerat rachete balistice intercontinentale Sarmat și arme hipersonice Avangard, despre care Moscova afirmă că sunt capabile să eludeze orice sistem antirachetă.

    Totodată, SUA suspectează că Rusia ar fi dezvoltat un vehicul spațial care poate spiona alți sateliți.

    Noua strategie americană subliniază că Pentagonul intenționează să intensifice cooperarea cu industria privată și aliații săi.

    „Departamentul Apărării va promova împărțirea sarcinii cu aliații și partenerii noștri”, se afirmă în document.

    Strategia mai avertizează și în legătură cu creșterea amenințărilor în domeniul spațial din partea Coreei de Nord și Iranului.

    Pe de altă parte, Moscova neagă afirmațiile potrivit cărora Rusia ar intenționa să plaseze arme în spațiu pentru a amenința SUA, relatează NATO.

    Serghei Savelyev, directorul general adjunct al Roscosmos, agenția responsabilă de programul spațial rusesc, a pledat joi pentru adoptarea unei rezoluții care să prevină o cursă a înarmării în spațiu, avertizând că militarizarea spațiului ar „putea perturba structura deja fragilă a relațiilor dintre cele două țări în acest domeniu”.

    Savelyev a subliniat că agenția spațială rusă este pregătită să intensifice cooperarea între Moscova și Washington în diverse direcții în domeniul explorării spațiale.

    Numărul sateliților pe orbita Pământului în mai 2018 – Centrul Naţional Aviatic şi Spaţial de Informaţii din SUA (NASIC)

    De la lansarea satelitului sovietic Sputnik în 1957, spațiul a devenit un potențial câmp de război.

    Însă, dacă inițial sistemele militare spațiale erau relativ limitate, începând din anii ’70 ai secolului trecut au început să fie dezvoltate sateliți de spionaj tot mai sofisticați, cât și arme antisatelit.

    În acest moment, patru țări (SUA, Rusia, China și India) au testat cu succes astfel de arme antisatelit, informează portalul Defense News.

    Anul trecut, generalul Dave Goldfein, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, a afirmat că cea mai mare amenințare din partea Rusiei și Chinei este reprezentată de progresele realizate de cele două țări în ceea ce privește dezvoltarea capacitățile spațiale.

    Potrivit unui raport din 2018 al Centrului Naţional Aviatic şi Spaţial de Informaţii (NASIC) de la Washington, Statele Unite au pe orbită 353 de sateliți pentru colectarea de informații, supraveghere și recunoaștere; China are 122 de astfel de dispozitive, Rusia controlează 22, iar alte țări au în total 168 de sateliți de acest fel.

    Te-ar mai putea interesa

    Premierul Ciucă, de Ziua SIE: Ca militar, au toată admirația mea ! Știm că sunt mereu la datorie Strategia militară a României 2021-2024, aprobată de Guvern. Apărarea are asigurat un buget de 2% din PIB Promisiuni respectate

    Ultimele știri

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice