Apărare

Comandantul USAFE: Dronele Reaper de la Câmpia Turzii facilitează capacitatea SUA de urmărire a activității militare ruse la Marea Neagră

Dislocarea mai multor drone MQ-9 Reaper la baza aeriană Câmpia Turzii facilitează capacitatea SUA de a monitoriza activitatea militară rusă în zona Mării Negre, a declarat generalul Jeffrey Harrigian (4*), comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa-Africa (USAFE).

De asemenea, operațiunile cu drone au și rolul de a reasigura aliații și partenerii SUA din regiunea pontică, a adăugat oficialul american.

Statele Unite au început să execute misiuni de supraveghere în Europa de Est cu ajutorul MQ-9 Reaper încă din 2018, prin dislocarea unui detașament de drone la baza Miroslawiec. Aflată în nord-vestul Poloniei, baza nu era propice pentru monitorizarea situației din zona pontică. Astfel, Pentagonul a decis să-și extindă aria de acoperire în Flancul sud-estic al NATO prin dislocarea unui detașament de drone MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii, de unde aeronavele fără pilot – cu o rază de acțiune de 1850 de kilometri – pot acoperi întreg bazinul Mării Negre.

Dronele de tip MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA au început, din data de 1 februarie, să efectueze primele misiuni de zbor de la baza Câmpia Turzii din România.

“În mod important, chiar facilitează capacitatea noastră de a concura la Marea Neagră”, a declarat Harrigian în cadrul unei discuții la simpozionul anual de război aerospațial al Asociației Forțelor Aeriene, potrivit portalului de știri military.com.

Liderii militari americani au cerut în repetate rânduri mai multe aeronave pentru a putea monitoriza comportamentul tot mai agresiv al Rusiei, în contextul în care prezența forțelor SUA în Europa s-a redus drastic după încheierea Războiului Rece. Statele Unite aveau 80 de baze militare în toată Europa la sfârșitul anilor 1980, însă astăzi mai are doar 37, conform companiei de cercetare Statista.

“După cum vă puteți imagina, există o cantitate destul de mare de activitate acolo, iar aceste MQ-9 vor asigura mai bine că suntem capabili să înțelegem mediul operațional”, a explicat Harrigian.

“Ne oferă abilitatea de a colecta într-o manieră pe care nu o aveam anterior și, simultan, ne oferă – din perspectiva teatrului – să dobândim o înțelegere mai clară a activităților care au loc nu doar în Marea Neagră, ci … în Crimeea și zona respectivă”, a mai spus comandantului aviației americane în Europa.

Harrigian a mai indicat că USAFE intenționează să utilizeze dronele MQ-9 în România și în Polonia “în mai multe moduri diferite”. Generalul american a menționat că aeronavele staționate la Miroslawiec au efectuat misiuni de supraveghere nu doar deasupra Mării Baltice, ci chiar și în zona arctică.

“Au fost foarte eficienți în acea regiune în ceea ce privește acoperirea pe care ne-o oferă. … În ambele locații, MQ-9-urile au fost de mare ajutor”, a concluzionat Harrigian.

În luna ianuarie, Forțele Aeriene ale SUA au anunțat că au dislocat drone MQ-9 Reaper și aproximativ 90 de militari la Baza Aeriană Câmpia Turzii, cu rolul de a sprijini operațiunile NATO în regiunea pontică.

Aeronavele fără pilot dislocate, începând din ianuarie, la Câmpia Turzii, desfășoară misiuni de colectare de informații, supraveghere și cercetare în sprijinul acțiunilor NATO, iar Forţele Aeriene Române vor asigura sprijinul tehnic, operațional și logistic necesar executării misiunilor.

Dronele MQ-9 Reaper au mai fost la Câmpia Turzii și în anii precedenți, însă doar pe perioade scurte de timp.

Baza Câmpia Turzii este considerată drept un potențial centru operațional major al aviației SUA în regiunea Mării Negre și în Europa de Sud-Est, astfel că bugetul Pentagonului pe anul 2021 include și investiții în valoare de 130,5 de milioane de dolari pentru modernizarea acestei baze.

Prepozționarea de echipamente militare în țări precum România sau Polonia va permite Forțelor Aeriene Americane să reacționeze mai rapid în cazul unei crize în Europa de Est, iar creșterea investițiilor Pentagonului în acest sens având legătura cu intensificarea acțiunilor agresive ale Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea în 2014.