IntelligenceȘtiri

Președintele Biden a subliniat importanța consolidării statului de drept în țările NATO, după summit-ul B9 de la București

Președintele american Joe Biden a participat virtual la summitul formatului București Nouă (B9), găzduit de omologii săi din România, Klaus Iohannis, și Polonia, Andrzej Duda. Cu această ocazie, liderul de la Washington a subliniat importanța consolidării guvernanței democratice și a statului de drept, atât în țările membre NATO, cât și în întreaga lume.

Președintele Biden și-a subliniat angajamentul față de reconstruirea alianțelor și consolidarea relațiilor transatlantice. De asemenea, liderul SUA și-a exprimat dorința de consolidare a cooperării cu cei nouă aliați din Europa Centrală și din regiunile baltică și a Mării Negre cu privire la întreaga gamă de provocări, inclusiv securitate sanitar, schimbări climatice, securitate energetică și redresare economică globală, se arată într-un comunicat emis de Administrația SUA.

Liderul de la Casa Alba și-a exprimat sprijinul pentru îmbunătățirea strategiei de descurajare și a poziției de apărare a NATO, precum și necesitatea ca aliații să își sporească rezistența împotriva acțiunilor economice și politice dăunătoare ale rivalilor strategici ai alianței.

Formatul Bucureşti (B9) este o inițiativă lansată de președintele României, Klaus Iohannis, și de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.