ApărareȘtiri

Zece elicoptere americane Black Hawk de la baza Mihail Kogălniceanu vor survola România pentru ajunge în Letonia

Aproximativ zece elicoptere de tip UH-60 Black Hawk, din cadrul batalionului american dislocat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, urmează să zboare spre Letonia, în perioada 12-16 martie, unde vor participa la misiuni de antrenament, se arată într-un comunicat al Forțelor Terestre ale SUA în Europa.

Potrivit oficialilor militari americani, în această perioadă vor fi efectuate zboruri în regiunea orașelor Bucureștiul, Sibiu și Satu Mare, în intervalul orar 8:00-18:00. Se mai precizează că operațiunile respectă procedurile standard de reducere a zgomotului.

Batalionul 3-1 Elicoptere de Asalt (numit și “Nightmare”), din cadrul Brigăzii I Aviație de Luptă a SUA, a revenit pe 9 martie la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România, pentru o rotație de nouă luni, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve, un angajament multinațional de consolidare a pregătirii de luptă și de sporire a interoperabilității forțelor NATO.

Batalionul de asalt al Brigăzii I Aviație de Luptă este echipat cu aproximativ 30 de elicoptere UH-60M Black Hawk.

Brigada 1 de Aviație de Luptă (poreclită “Demon Brigade”), care cuprinde aproximativ 2.000 de militari, cu aproximativ 50 de elicoptere UH-60 and HH-60 Black Hawk, 10 CH-47 Chinook, 25 de aparate de atac AH-64 Apache și 1.800 de vehicule și echipamente de sprijin,  a sosit în Europa, pentru o rotație de nouă luni, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve.

Unitatea din cadrul Diviziei 1 Infanterie a SUA, cu sediul la Fort Riley (Kansas), înlocuiește Brigada 101 Aviaţie de Luptă din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată, care este prezentă în spațiul european de la sfârșitul lunii iunie. În această perioadă, brigada 101 Aviație de Luptă a participat la misiuni de antrenament alături de forțe din țări aliate și partenere, inclusiv la exercițiul de trageri cu sisteme de artilerie reactivă HIMARS și LAROM, care s-a desfășurat în România în luna noiembrie.